StoryEditor

Nakon borbenih aviona, Hrvatska očekuje i nove kanadere

Piše hina  /  06.05.2024., 13:34h

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković rekao je u ponedjeljak da sezonu požara dočekuju s dovoljnim brojem kanadera i Air Tractora, a flotu će ojačati za otprilike dvije do tri godine s još dva nova kanadera.

Nakon kupnje borbenih aviona, Hrvatska će osnažiti i drugi dio letačke flote, a riječ je o kanaderima za gašenje požara. Kako je objasnio glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković, Hrvatska je potpisala sporazum s Europskom unijom o kupnji dva aviona koji će u ljetnim mjesecima biti okosnica vatrogasnog djelovanja, poglavito u priobalju.

„Za ovu sezonu bit će spremno pet kanadera, šest Air tractora i jedna helikopter“, istaknuo je Tucaković ocijenivši kako je riječ o dovoljnom broju letjelica za gašenje požara. Navodi primjer Francuske koja po četvornom kilometru i broju stanovnika raspolaže sa znatno manjim brojem letjelica nego što ih posjeduje Hrvatska.

U ovom trenutku za polijetanje su spremna dva kanadera i četiri Air Tractora. Preostali dio nalazi se u redovnom režimu servisiranja te će početkom sezone biti potpuno spremni za najzahtjevnije zadatke.

Tucaković dodaje da trenutno raspolažu s dovoljnim brojem posada, a uvježbavaju se i nove.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 09:55