StoryEditor

Nakon 11 godina patnje država dopustila humanu smrt Vincenta Lamberta

Piše D  /  29.06.2019., 08:06h

Naime, slučaj 42-godišnjeg kvadriplegičara Vincenta Lamberta u centru je debate o eutanaziji u Francuskoj. Njegovi roditelji se protive isključivanju podrške za život prijeteći tužbom ukoliko se to dogodi.

Dok se oni godinama bore da sin ostane živ, Lambertova supruga i još sedam članova obitelji zalažu se da je najhumaniji potez dopustiti mu da umre.

Eutanazija je u Francuskoj tehnički ilegalna, ali liječnici teško bolesne pacijente smiju uvesti u duboku komu kako bi umanjili patnju.

Lambert je medicinski tehničar koji je 2008. godine doživio tešku prometnunu nesreću. Ostao je u potpunosti nepokretan i samo povremeno svjestan. Samostalno diše, ali se njegov život održava hranjenjem kroz gastrične cijevi.

Nakon uzaludnih pokušaja da se njegovo stanje popravi, liječnici su uz pristanak supruge 2013. godine predložili obustavu njege. S obzirom da je dio porodice bio protiv uslijedila je pravna borba koja je okončana u petak.

Europski sud za ljudska prava još je 2015. godine odbacio primjedbe njegovih roditelja, ali liječnici u Francuskoj nisu htjeli da prestanu s održavanjem života iz sigurnosnih razloga.

Sve se promijenilo 20. svibnja ove godine kada su liječnici počeli proces gašenja podrške za život. Ipak, pariški apelacioni sud naredio je obustavu procesa, pa je slučaj prebačen na vrhovni sud, odnosno kasacijski sud Francuske.

Kasacijski sud je u petak odlučio da gašenje podrške za život može biti učinjeno, a na odluku nije moguća žalba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:30