Article_Top_970x250

Najviši vijadukt na Koridoru 5C u sljedećim danima bit će potpuno spojen

babina rijeka

Najviši vijadukt na Koridoru 5C u sljedećim danima bit će potpuno spojen

svibnja 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Radovi na izgradnji dionice Koridora 5C kod Zenice napreduju planiranom dinamikom. Za spajanje lijeve trase vijadukta Babina rijeka ostalo je još samo tri metra, a po planu teku i radovi na tunelu Zenica.

Zenička obilaznica zbog konfiguracije terena predstavljala je najzahtjevniji projekt Koridora 5C, ali zahvaljujući struci radovi teku planiranom dinamikom i sve bi trebalo biti završeno do 25. studenoga, kada je planirano otvorenje novih kilometara Koridora 5C kod Zenice na dionici Zenica jug – Zenica sjever, piše vecenji.ba.

Sve bi teklo mnogo brže da brojna klizišta, podzemne vode te sporovi s mještanima nisu otežavali i usporavali izgradnju Zeničke obilaznice, koja je ujedno i sama od sebe po elementima kao što su vijadukti i tuneli najzahtjevniji projekt.

Međutim, kako su kazali iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, za manje od sedam dana se očekuje spajanje vijadukta Babina rijeka koji je bio veliki zadatak ovog projekta, a u tunelu Zenica probijen je prvi poprečni prijelaz. “Spajanje lijevog vijadukta Babina rijeka očekuje se za manje od sedam dana.

Na poddionici Ponirak – Vraca u tijeku su radovi na tunelu Zenica, gdje je probijen prvi poprečni pješački prijelaz između lijeve i desne cijevi tunela Zenica. Poprečne veze idu na svakih 200 metara, a do sada je iskopano 340 metara lijeve i 280 metara desne tunelske cijevi”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Tunel Zenica će imati devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše. Pripreme za izgradnju vijadukta Babina rijeka počele su u lipnju 2016. godine.

Dnevnik.ba