StoryEditor
rrat u ukrajini

Najveći ruski napad na Ukrajinu: Ubijen 31 civil, ruski veleposlanik kaže da su ukrajinski protuzračni sustavi krivi

Piše desk  /  30.12.2023., 12:11h

Rusija je u petak izazvala oštre kritike u Vijeću sigurnosti UN-a zbog pokretanja masovnih napada raketama i dronovima na Ukrajinu, nakon što su Kijev i njegove pristalice pozvale na hitan sastanak 15-članog tijela za rješavanje tih udara.

U ruskim napadima širom Ukrajine u petak je ubijen 31 civil i ranjeno više od 160 drugih u najvećim zračnim napadima od početka rata u veljači 2022. godine, prema dužnosnicima, a Poljska je rekla da je ruska raketa doletjela u njen zračni prostor prije nego što se vratila u Ukrajinu.

"Tragično, 2023. se završava kao što je i počela - sa razornim nasiljem nad narodom Ukrajine", rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a Khaled Khiari nakon brifiranja Vijeća o napadima.

"Ukrajinci su ponovo primorani da provode praznike tražeći sklonište, raščišćavajući ruševine i sahranjujući mrtve, usred niskih temperatura", dodao je on.

Većina članova Vijeća, uključujući Sjedinjene Države, Francusku i Britaniju, osudila je napade na Ukrajinu.

"Umjesto mira, ruski predsjednik Vladimir Putin je odlučio obilježiti ovu prazničnu sezonu i uvesti Novu godinu neviđenim brojem bespilotnih i raketnih udara na drugu državu članicu UN-a", rekao je američki ministar-savjetnik John Kelley.

Zamjenik stalnog predstavnika Kine pri UN-u Geng Shuang nije osudio napade i pozvao je na "političko rješenje" rata u Ukrajini.

Ruski veleposlanik u UN Vasilij Nebenzja rekao je u opširnom odgovoru da je Rusija pokrenula napade samo na vojnu infrastrukturu u Ukrajini i da su ukrajinski sustavi protuzračne obrane odgovorni za civilne žrtve.

Britanska ambasadorica pri UN Barbara Woodward odgovorila je da su akcije Rusije jedini uzrok tragedije u Ukrajini.

"Ostalo je bujica laži i dezinformacija", rekao je Woodward o Nebenzjinim primjedbama.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napade Rusije na Ukrajinu, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric u priopćenju.

"Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju se odmah prekinuti", rekao je Dujarric.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 05:25