StoryEditor
Jumbo Kingdom

Najveći plutajući restoran na svijetu potonuo kod Hong Konga

Piše desk  /  22.06.2022., 21:22h

Potonuo je poznati plutajući restoran u Hong Kongu koji je bio napravljen tako da nalikuje kineskoj carskoj palači.

Tegljači su Jumbo Kingdom, brod na tri kata, prošlog utorka odvukli prema moru, nakon što je gotovo pola stoljeća bio usidren na jugozapadu grada. Vozili su ga prema nepoznatom brodogradilištu, ali se on u subotu prevrnuo i potonuo u blizini Paracel otoka u Južnom kineskom moru, prenosi Index.

Plovilo je potonulo na više od 1.000 metara dubine te ga je bilo skoro pa nemoguće spasiti, priopćila je u ponedjeljak kompanija Aberdeen Restaurant Enterprises Limited. Tvrtka je dodala kako je jako ožalošćena zbog ovog incidenta i da u nesreći nije ozlijeđen ni jedan član posade.

Najveći plutajući restoran na svijetu

Brod dug oko 80 metara bio je glavni dio restorana Jumbo Kingdom koji je mogao primiti više od 2000 osoba. Uz glavno plovilo, nalazio se stariji i manji brod koji je također imao funkciju restorana, teglenica za cisterne s plodovima mora, brod u kojem se kuhalo i osam malih trajekata za prijevoz gostiju, piše CNN.

Jumbo Kingdom, koji je nekoć bio najveći plutajući restoran na svijetu, mogli smo vidjeti u mnogim filmovima, poput serijala o Jamesu Bondu. Na njemu su znale objedovati i razne poznate ličnosti, uključujući kraljicu Elizabetu II, Jimmyja Cartera i Toma Cruisea.

Restoran, do kojeg se moglo doći samo malim trajektima, bio je poznat po raskošnoj fasadi u carskom stilu, obilju neonskih svjetala i šarenim motivima u kineskom stilu (poput zlatnog prijestolja u blagovaonici).

No kako je na tom području s vremenom bilo sve manje ribe, ova grupa restorana je počela gubiti na popularnosti te je poslovala u gubitku od 2013. Pandemija je zadala posljednji udarac, a vlasnici Jumboa su u ožujku 2020. objavili da imaju gubitke veće od 13 milijuna dolara i da će restoran biti zatvoren do daljnjega.

Pokušalo se spasiti restoran, ali visoki troškovi održavanja odvratili su potencijalne investitore, a izvršna direktorica Hong Konga Carrie Lam također je odbacila mogućnost potencijalne državne pomoći. Vlasnik je stoga odlučio premjestiti Jumbo Floating Restaurant, glavni brod, u nepoznato brodogradilište. No, nažalost, plovilo je pritom potonulo.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 04:40