StoryEditor

Najveće zarade hrvatskih sportaša: Babo najplaćeniji, Modrić drugi...

Piše D  /  24.11.2020., 01:11h

Titulu najplaćenijeg hrvatskog sportaša uzeo je Bojan Bogdanović (31). Ugovor vrijedan 73 milijuna dolara za četiri godine najveći je ugovor u povijesti hrvatskog sporta. Bogdanović će u Utah Jazzu zaraditi 18,25 milijuna dolara godišnje. Ugovor je to života za Bogdanovića i njegov četvrti klub u šest NBA sezona, nakon Brooklyna, Washingtona i Indiane, pišu 24sata.hr.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (35)  je sa svojom godišnjom plaćom od 9,4 milijuna eura odmah iza Bogdanovića. Ako navedenu zaradu uspoređujemo s njegovim ostalim suigračima iz Real Madrida, Luka je peti najplaćeniji igrač ‘Kraljevskog kluba‘.

Zbog pandemije korona virusa igračima je plaća smanjena za deset posto i stadion Santiago Bernabeu je zatvoren pa klub trenutačno ne dobiva novac od ulaznica, televizijskih prava i suvenira.

Jedan je od najvećih europskih košarkaških talenata Dario Šarić (26) prema novom trogodišnjem ugovoru zaradit će 27 milijuna dolara što u prosjeku iznosi 9 milijuna godišnje pa tako zauzima treće mjesto najplaćenijih sportaša u Hrvatskoj. Prema ugovoru je dogovoreno da će u prvoj sezoni zarađivati 8,3 milijuna dolara, u drugoj devet, a u trećoj 9,7 milijuna dolara.

Hrvatska NBA zvijezda tako će ostati u Arizoni u koju je došao razmjenom iz Timberwolvesa. Šarić je postao drugi najplaćeniji Hrvat u NBA ligi ako se gleda vrijednost ugovora po sezoni, a treći ako se gleda njegova ukupna vrijednost.  

Odmah iza njega slijedi Ivica Zubac (23) koji je lani potpisao s LA Clippersima na četiri sezone za 28,5 milijuna dolara što iznosi 7,2 milijuna dolara godišnje. Nastupao je i za NBA momčad Los Angeles Lakers, koja ga je odabrala na NBA Draftu 2016. godine. 

Najplaćeniji hrvatski tenisač je Marin Čilić (32) koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri zaradio oko 27,864.286 milijuna dolara. U taj iznos ne ubrajaju se zarade od sponzora, a one su često puno veće od zarade na turnirima. 

Međugorčanin je tako postao Hrvat s najvećom zaradom od turnirskih premija u karijeri, prestigavši legendarnog Gorana Ivaniševića. Ako uzmemo u obzir da je Čilić svoju profesionalnu karijeru započeo davne 2008. godine, u prosjeku je godišnje zaradio oko 2,33 milijuna dolara što ga stavlja na posljednje mjesto najplaćenijih Hrvata u svijetu sporta.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 20:46