Article_Top_970x250

Najveća u regiji: Mađari žele graditi u BiH zgradu od 50 katova

brčko

Najveća u regiji: Mađari žele graditi u BiH zgradu od 50 katova

stu 08, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Brčkom je nedavno osnovana tvrtka „Molnar“ d.o.o, čiji su vlasnici Mađari Jozsef Molnar i njegov sin Milan Molnar. Ova tvrtka planira graditi veći broj objekata u Brčkom, a svoje planove prošlog mjeseca su predstavili vlastima u Distriktu.

Ono što posebno privlači pažnju je činjenica da u planu imaju graditi zgradu od čak 50 katova. Ako se to zaista realizira, to bi bila najviša zgrada u BiH i regiji, piše BiznisInfo.

Vlasnik tvrtke, Jozsef Molnar, u razgovoru za BiznisInfo govori o poslovnim planovima u BiH. Kaže da su tvrtku „Molnar“ d.o.o. registrirali u Brčkom pod istim nazivom prema matičnoj tvrtki u Siofoku, a glavna djelatnost je gradnja stambenih i nestambenih objekata, projektiranje i investiranje u nekretnine. Kaže da su se za Brčko odlučili zbog blizine i zbog položaja.

"Brčko se nalazi na veoma povoljnom i lijepom mjestu uz rijeku Savu, na tromeđi. Graniči sa Hrvatskom, to jest Europskom unijom a nedaleko je i Srbija. Brčko ima prednost povoljnog položaja a i distrikt je, tako da postoje pojedine prednosti u tome", ističe Molnar.

Kao drugo, Brčko je najbliži grad u usporedbi s drugim gradovima BiH, otprilike 400 km od Siofoka, od same granice s Mađarskom samo 200 km.

"U Brčkom postoji jedan soliter, koliko sam upoznat od 15 katova, grad više ima izgled kao Village – City, zgrade su uglavnom iste visine, sličnog oblika i starije, osim nekoliko novih građevina u centru grada, koje su značajne za izgled grada. Sam grad je idealan, ako bi se modernizirao, zamislite jednu ili više modernih višekatnica koliko bi osvježile izgled grada", navodi Molnar.  

Kaže da su primijetili da gradu nedostaje puno toga, kao na primjer kazalište ili muzej, kino, to jest kulturni centar za okupljanje, bazeni, sportska dvorana, tj. sportski centar za mlade, uređeni parkovi, odmarališta uz rijeku… Osim toga, puno objekata iziskuje renoviranje, kao što su bolnica i Dom zdravlja, itd..

"Što se tiče izgradnje zgrade od 50 katova, to je naša ideja za koju je potrebno puno rada i truda, kako bi se provela u djelo. Kao prvo, potrebna je lokacija, ispitati teren na kome bi se gradila, nosivost, opterećenje i sve drugo što prati jednu tako ozbiljnu gradnju. Drugo, koliko sam upoznat u Brčkom nije dozvoljena gradnja više katova od 4 plus 1 prema trenutnom zakonu o gradnji. Za ovakav poduhvat sigurno će trebati puno strpljenja, vremena i prije svega dozvola za gradnju", kaže sugovornik portala BiznisInfo.

Dodaje da je tvrtka zainteresiran i za objekat „Interplet“, jer je idealan za gradnju novih tvrtki, koje su neophodne za zapošljavanje građana.

"Za sve naše postojeće ideje potrebna je suglasnost, međusobna suradnja, dobra komunikacija, volja i rad svih institucija u Brčko distriktu, kao i veoma bitna međunarodna suradnja, kako bi se krenulo prema realizaciji projekata za opće dobro", ističe Molnar.

Kaže da je zadovoljan dosadašnjom suradnjom, a da su najbitniji razumijevanje, tolerancija i korektan odnos! Ljudi su, ističe, veoma ugodni i ljubazni, žele da pomognu i izađu u susret prilikom rješavanja nekog problema, veoma su vrijedni i radni, školovani, djeca su obrazovana, život miran, bez nasilja, i postoji osjećaj sigurnosti.

"Brčko je lijep grad, hajde neka bude još ljepši", zaključuje Molnar.

Dnevnik.ba