Article_Top_970x250

Najtraženiji bh. terorist sudjeluje u borbama za Tripoli

sa sirijskog na libijsko ratište

Najtraženiji bh. terorist sudjeluje u borbama za Tripoli

svibnja 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Dnevni avaz

Prije mjesec dana objavljeno je da je jedan od deset najtraženijih terorista na svijetu pobjegao s obitelji iz Sirije u Libiju

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Maoče, koji se nalazi na popisu deset najtraženijih terorista svijeta, nalazi se u Libiji i sudjeluje u borbama za Tripoli.

Totalni rat

Libija je opet na rubu totalnog rata, više od sedam godina nakon svrgavanja Muamera Gadafija. Ovu informaciju o sudjelovanju stranih boraca u sukobima objavio je magazin „The Arab Weekly“ u svom tiskanom i digitalnom izdanju na engleskom jeziku 28. travnja ove godine. Informaciju je potvrdila i paravojna formacija Libijske nacionalne armije (LNA).

Ovim je potvrđeno pisanje od prije mjesec, kad je sarajevski Dnevni avaz objavio da je Imamović s obitelji pobjegao krajem siječnja iz Sirije i da se nalazi u Libiji, u kojoj traju žestoki sukobi između snaga Libijske nacionalne armije, koju predvodi odmetnuti general Halifa Haftar, i snaga predsjednika vlade Fajiza el-Saradža, koju je priznao UN-a.

Strani mediji pišu, pozivajući se na izjave službenika Libijske nacionalna armije, da se Imamović pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) i Saradžu.

Magazin „The Arab Weekly“ prenio je izjavu glasnogovornika LNA generalmajora Ahmeda Mismarija, koji tvrdi da se ne samo libijski ekstremisti bore sa snagama odanim Saradžu nego da su tu bili i strani borci. Mismari tvrdi da je Nusret Imamović, terorist iz Bosne koji se borio u Siriji s bivšim Nusra frontom, stigao u Tripoli i da je LNA zarobila i neke turske borce.

Stotine vojnika

Prema nekim podacima, Imamović se pridružio prvom paravojnim snagama iz Misrate, koji su odani Saradžu i bore se protiv trupa generala Haftara. Do sada je u borbama za Tripoli poginulo na stotine vojnika i civila.

Razlog za novi krvavi sukob, kako navode strani mediji, jest želja Haftara da zauzme Tripoli kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine". S druge strane, Saradžova vlada Haftara naziva „vojnim diktatorom“.

Koga je odveo u Siriju 

Imamović je otišao u Siriju još 2013. i odveo cijelu svoju obitelj. On se pridružio terorističkoj organizaciji Nusra front. Nakon što je tri godine proveo u sirijskom gradu Azazu, koji su ruske snage u potpunosti uništile u zračnim napadima, Imamoviću se izgubio svaki trag, a početkom veljače otkriveno je da je pobjegao u Libiju. S tim su upoznate i bh. sigurnosne agencije.

Dnevnik.ba