StoryEditor

Najšokantniji porazi u povijesti boksa: Tyson, Liston, Joshua

Piše D  /  02.06.2019., 04:06h

Andres Ponce Ruiz Jr. šokirao je boksački i sportski svijet nokautom koji je Anthonya Joshuu u 7. rundi meča u Madison Square Gardenu onesposobio za daljnju borbu.

Ono što se u noći sa subote na nedjelju dogodilo u New Yorku jedna je u nizu senzacija koje se kroz gotovo više od stoljeća događaju u ringovima.

Svatko kad-tad padne. Iz ovog ili onog razloga, ali porazi su sastavni dio svačije karijere pa i onih koje pišu najveći šampioni. Evo pet najšokantnijih poraza u povijesti boksa, bez nekog posebnog redoslijeda.

Iron Mike bio je u mali milijun problema i kontroverzi, ali sve to ga je pratilo i prije sudara s Douglasom pa je cijeli boksački svijet očekivao samo jedno: novu brzu pobjedu najvećeg razbijača svih vremena.

Ali Buster se pripremao vjerujući u senzaciju i nakon deset rundi stajao je iznad isprebijanog Tysona koji nije znao ni gdje je, ni što mu se dogodilo. Douglas je postao apsolutni svjetski prvak, a Tysonov poraz opće je prihvaćen kao ne "samo" boksački nego najšokantniji poraz u povijesti sporta uopće, prenosi 24sata.hr.

Muhammad Ali najbolji je boksač kojeg svijet ikad vidio, ali sredinom ‘60-ih još je bio Cassius Clay, a Sonny Liston s kojim je morao u ring imao je auru - nepobjedivog. No te, 1964., svijet je vidio rađanje Najvećeg. Iza Listona su ostajali slomjeni nosovi i onesviješteni protivnici, a kad je stao nasuprot Clayu/Aliju... Nakon sedam rundi on je bio taj koji je popio teške batine od tada 24-godišnjeg Cassiusa čija je nadljuska brzina i rada nogu i lansiranja udaraca bila nešto što svijet nikada prije, a ni poslije nije vidio!

Dempsey je bio prva globalna boksačka zvijezda. Šampion, jedan od onih za kojeg se mislio da ne može izgubiti. Na stadionu u Philadelphiji skupilo se 120.000 ljudi da vide trijumf Dempseyeve siline nad Tunneyeom brzinom. A jedino što su vidjeli bile su nemilosrdne batine kojima je Tunney u svakoj rundi "častio" protivnika. Dempsey je nekako dočekao kraj na nogama, a suci su bez ikakve dvojbe odlučili da je trijumfator Gene Tunney koji je i godinu kasnije ponovio istu priču. No njegova prva pobjeda na Tunneyem ostaje kao jedan od najvećih šokova ikad.

Lewis je jedan od najboljih kojih su ikad stali u ring, ali na početku novog milenija bio je planetarna zvijezda teško opisivih razmjera. Na borbu je došao iz Las Vegasa gdje se družio sa Georgeom Clooneyem i Bradom Pittom koji su snimali ‘Oceans 11‘. U Južnu Afriku sletio je prekasno da bi se aklimatizirao, a čekao ga je Rahman koji je mislio isključivo i samo na jedno: kako što spremniji ući u ring. Lewis je bio favorit golemih omjera (20:1), ali na kraju se samo odbijao od konopaca dok ga Rahman jednim moćnim udarcem nije poslao na pod i natrag u realnost... Nema nepobjedivih!

Nijemac je, svi su bili uvjereni, predstavljao klasičnog šampiona na zalasku koji svjesno ide i po lovu i po batine od mlađeg, jačeg, nedodirljivog američkog snagatora Louisa. Amerikanac je 10 godina mlađi, razbit će ga... Schmelling je poslije pričao: "Gledao sam njegove borbe. Kad bi potegao desnom, lijevu bi ruku ostavio spuštenu". Schmelling je to shvatio nakon taktičke pripreme, Louis i njegov tim to nisu shvatili do kraja borbe. Pa je Nijemac Joea Louisa zakucavao od početka do kraja, a kraj je bio 12. runda u kojoj je izbio svijest iz Amerikanca pa opet osvojio naslov apsolutnog svjetskog boskačkog prvaka, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 00:14