Article_Top_970x250

Najpijaniji vozač vozio s 5,18 promila alkohola

rs

Najpijaniji vozač vozio s 5,18 promila alkohola

stu 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola, policija je u RS za devet mjeseci ove godine iz prometa isključila 10.737 vozača, a u tijeku je akcija pojačane kontrole prometa, s naglaskom upravo na kontrolu brzine i prisutnost alkohola u organizmu, potvrđeno je iz MUP-a RS.

Najpijaniji vozač bio je s područja PU Prijedor, on je vozio sa 5,18 promila alkohola, a iza njega je vozač s područja PU Doboj sa 3,44 promila, pišu Nezavisne novine.

Novčana kazna kreće se od 50 pa do 5.000 KM za vozača ili instruktora vožnje dok osposobljava kandidata, kod kojih se utvrdi prisutnost alkohola u krvi, a kazna ovisi od toga koliko ima promila te da li je pod utjecajem alkohola izazvana prometna nesreća.

Tako je na primjer članom 234a. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putovima u BiH propisana novčana kazna od 400 do 1.000 KM za vozača ili instruktora vožnje dok praktično osposobljava kandidata kod kojih se utvrdi preko 1,5 promila alkohola ili ako odbiju alko-testiranje.

"Pored novčane kazne, zakon propisuje zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda, a ako je zbog upravljanja pod utjecajem alkohola izazvana prometna nesreća, propisana novčana kazna je od 1.000 do 5.000 KM i izriče se zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od šest mjeseci", precizirali su iz MUP-a RS.

Ističu da je, prema članu 236, propisana kazna od 50 do 250 KM za vozača ili instruktora kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 0,3 g/kg do 0,8 g/kg, pri izazivanju nezgode kazna je od 1.000 do 5.000 KM i izriče se zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Novčane kazne odnose se i na bicikliste, dok se zaštitne mjere i kazneni bodovi određuju vozaču vozila.

Što se tiče pješaka, kako navode iz MUP-a, za pješake koji se kreće po kolovozu pod utjecajem alkohola više od 0,8 g/kg, propisana je kazna od 100 do 300 KM.

"Alkohol je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Utječe na smanjenje pažnje i sklonost sudionika u prometu da ignorira prometne propise i time sebe i druge sudionike u prometu dovodi u opasnost od prometnih nesreća", navode iz MUP-a RS.

Napominju da se trenutno na području Republike Srpske sprovodi akcija pojačane kontrole prometa, s naglaskom na kontrolu brzine kretanja i prisutnosti alkohola u organizmu.

"Apeliramo na građane da savjesno i odgovorno sudjelovanje u prometu, da se pridržavaju zakonskih propisa i uvjeta na putu te da se uzdržavaju od konzumiranja alkohola prije i za vrijeme sudjelovanja u prometu", dodaju iz MUP-a RS.

Dnevnik.ba

Tagovi: