StoryEditor
USS Gerald R. Ford

Najmoderniji američki nosač zrakoplova dolazi u Split!

Piše desk  /  22.06.2023., 13:24h

Najnoviji nosač zrakoplova američke mornarice, USS Gerald R. Ford (CVN 78), stiže u ponedjeljak u Split, potvrdili su iz Veleposlanstva SAD-u u Zagrebu.

USS Gerald R. Ford (CVN 78) najnoviji je nosač zrakoplova američke mornarice. Kao prvi brod u klasi za sljedeću generaciju nosača zrakoplova, Ford je opremljen novom tehnologijom kojom postiže veću sposobnosti preživljavanja i zajedničku interoperabilnost uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja. CVN 78 je prvi novi nosač dizajniran u više od 40 godina, a dizajniran je da ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama zrakoplova.

Cilj posjeta Splitu služi za poboljšanje odnosa SAD-a i Hrvatske te rad na stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu, a posjet luci također će pružiti priliku posadi broda USS Gerald R. Ford da se sastane s ljudima iz Splita i dožive bogatu povijest i kulturu Hrvatske, navodi se u najavi.

Podsjetimo, Vlada je u srijedu na sjednici dala  odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS "GERALD R. FORD" (CVN 78) u unutarnje morske vode RH i boravak u luci Split u lipnju 2023.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 23:47