StoryEditor
Elizabeth Holmes

Najmlađoj milijarderki koja je prevarila cijeli svijet prijeti 15 godina zatvora

Piše hina  /  12.11.2022., 21:56h

Tužiteljstvo je zatražilo 15 godina zatvora za Elizabeth Holmes, posrnulu zvijezdu Silicijske doline, a obrana maksimalnu kaznu od godinu i pol dana, navodi se u dokumentima poslanim sudu u petak navečer.

Osnivačici Theranosa, razvojne tvrtke koja je obećavala da će revolucionirati krvne pretrage, kazna će se izreći drugi tjedan na saveznom sudu u Kaliforniji. Holmes je u siječnju proglašena krivom za prijevaru nakon suđenja koje je javnost pomno pratila.

Tužiteljica: Pronevjerila je stotine milijuna dolara

Elizabeth Holmes "zaslijepljena ambicijom (...) pronevjerila je stotine milijuna dolara nekoliko desetaka ulagača" i "dovela pacijente u opasnost", rekla je tužiteljica Stephanie Hinds prekorivši propalu poduzetnicu da je neodgovorna.

Holmes nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i pol dana zatvora za neuspjeh u svom "ambicioznom projektu", uzvratili su njezini odvjetnici.

Elizabeth Holmes je utemeljila Theranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima.

Famozni stroj nikad nije funkcionirao

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera.

Kada je tvrtka bila na vrhuncu, njezina je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmes, većinske dioničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji ju je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

Kao dijete Holmes se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i djelotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je.

No 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prijevaru: famozni stroj koji je tvrtka Theranos obećala nikad nije funkcionirao.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:27