StoryEditor

Najmanje dvoje mrtvih u prosvjedima u Mjanmaru

Piše D  /  20.02.2021., 04:02h

Novinski portali Myanmar Now i Frontier Myanmar pišu da je ozlijeđeno još najmanje šest sudionika skupa u gradu Mandalayu. Snage sigurnosti pucale su na prosvjednike koji su se okupili u tome drugom po veličini gradu Mjanmara.

Još nije moguće provjeriti podatke iz neovisnih izvora, no na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da je osoblje hitne pomoći na nosilima odvozilo ozlijeđene osobe koje su krvarile.

Prema pisanju portala Myanmar Now, stotine prosvjednika okupile su se blizu brodogradilišta u Mandalayu želeći tako poduprijeti štrajk radnika. Vlasti vrše na njih pritisak da se vrate na posao.

Da bi rastjerali okupljene, vlasti su ondje dovezle dvadeset vozila s vojnicima i pripadnicima policije te dva vodena topa. Očevici su rekli da je uhićeno najmanje deset demonstranata.

Prosvjedi u Mjanmaru traju već gotovo tri tjedna. Vojska je početkom veljače izvela državni udar protiv civilne vlade mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi te ju je uhitila. To se dogodilo na dan kad su se zastupnici trebali vratiti u parlament, prvi put nakon izbora u studenom koje je vojska proglasila ukradenima.

Jučer je zabilježen prvi smrtni slučaj tijekom prosvjeda. Prema pisanju medija, dvadesetogodišnji student na kojeg je u glavnom gradu Naypyidawu pucala policija podlegao je teškim ozljedama glave, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 18:26