Article_Top_970x250

Najmanje 60 osoba čeka ispred Konzulata Slovenije u Banja Luci, svi žele napustiti BiH

BANJA LUKA

Najmanje 60 osoba čeka ispred Konzulata Slovenije u Banja Luci, svi žele napustiti BiH

svibnja 30, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Najmanje 60 osoba jutros je čekalo ispred Konzulata Slovenije u Banja Luci. Fotografiju koju je na Twitteru objavio banjalučki novinar i urednik Aleksandar Trifunović rekao je da je fotografirao ispred Slovenskog konzulata danas kao i svaki drugi dan.

- Odoše nam ljudi, a baba se češlja - napisao je Trifunović, misleći na aktualnu vlast u tom dijelu zemlje, prenosi agencija Patria.

Redovi ispred stranih ambasada mogu se vidjeti i u Sarajevu.

Prema statističkim podacima do kojih su došli studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i studenti Pravnog fakulteta u Zenici, kroz kampanju WakeUP! Under Your Sky /Probudi se pod svojim nebom!/, Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih pet godina napustilo više od 160.000 ljudi, dok samo u protekloj godini zemlju je napustilo 35.377 osoba, od čega najveći broj osoba koje su migrirale u različite dijelove svijeta dolazi iz starosne skupine mladih osoba do 30 godina.

Kao glavni razlog napuštanja domovine navodi se prvenstveno nezaposlenost, koja je najkarakterističnija među mladima i, prema nekim procjenama, iznosi čak 62,3 posto. Na odlazak mladih ljudi utječe i ratna retorika koju koriste domaći političari, kao i vladavina prava koja je u zemlji na niskim granama.

Na osnovu predviđanja Ujedinjenih naroda (UN), do 2050. godine broj stanovnika u BiH će se smanjiti za skoro pola milijuna.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250