StoryEditor

Najmanje 20 poginulih Palestinaca u izraelskom napadu, pristižu reakcije

Piše D  /  11.05.2021., 06:05h

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf-al Qidra je u izjavi za Al Jazeeru English kazao da je u Gazi poginulo 20 ljudi, a da ih je 65 ranjeno. Među poginulima ima najmanje troje djece, a ubijen i jedan od Hamasovih zapovjednika.

Sukob je eskalirao nakon što je Hamas, teroristička organizacija, ispalio nekoliko raketa na Izrael. Poručili su da je to osveta Izraelu za višednevno nasilje sigurnosnnih snaga nad muslimanima u jeruzalemskoj džamiji Al-Aqsa. Traže od ove države da povuče sigurnosne snage iz ove bogomolje.

Nakon što je Hamas ispalio rakete, uslijedio je izraelski zračni napad. Kasnije je izbio i požar na drveću koje se nalazi blizu Al-Aqse. Uzrok požara nije poznat, a velika vatra se vidi iz različitih dijelova Jeruzalema.

U međuvremenu se održava sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda(UN), a pristižu i reakcije država. Sjedinjene Američke Države su ukazale da su Hamasovi raketni napadi neprihvatljivi, te da pažljivo promatraju događaje u ovom dijelu svijeta.

Velika Britanija je osudila raketni napad na Jeruzalem, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da će "mobilizirati svijet da bi se zaustavio izraelski teror".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:17