StoryEditor
pregovara se

Najjače stranke bošnjačke ljevice razmatraju Zvizdića kao kandidata za Predsjedništvo?

Piše desk  /  28.09.2021., 13:03h
Predsjednici stranaka koje čine tzv. Trojku - Narod i pravda (Elmedin Konaković), SDP (Nermin Nikšić) i Naša stranka (Edin Forto) - održali su prvi sastanak u vezi zajedničkog nastupa na sljedećim općim izborima.

S obzirom na iskustvo vlasti koju ove tri stranke obnašaju u Županiji Sarajevo, smatraju da je programski pristup koaliranju i na sljedećim izborima najbolji politički model koji se može ponuditi građanima.

"Aktivno slušati građane i na osnovi toga kreirati programe i mjere koje ćemo kao vlast poduzeti najpošteniji je odnos prema biračima. Za građane on je vrlo mjerljiv. U svakom trenutku mogu znati što smo uradili. Za nas, kao političare, vrlo je uvjerljiv. Pokazuje našu upućenost u svakodnevni život građana i politici vraća dostojanstvo i svrhu. Sve drugo je otuđenost. Ili popis lijepih želja bez realnog pokrića da budu ostvarene u razumnom roku ili, još gore, manipuliranje ratnim i egzstencijalnim traumama građana", poručeno je u ime Trojke.

Do 15. listopada bit će formirani timovi za izradu programa na svim razinama vlasti.

Razgovarano je i o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH. Dogovoren je profil kandidata kakav bi bio poželjan svim članovima koalicije:

"Stranački neutralna, ali po integritetu jaka osoba bi donijela pobjedu u utrci za Predsjedništvo“, rečeno je na sastanku.

Shodno rečenome, u stranački neutralnoj osobi, koja, kako kažu, može imati kapacitet da uđe u utrku za Predsjedništvo BiH može se iščitavati Denis Zvizdić, koji se za sada pozicionira na taj način, piše Klix.ba.

Od napuštanja SDA nije pristupio nijednoj stranci, iako je ideološki najbliži NiP-u i često je viđen u društvu rukovodstva NiP-a. Ipak, sudeći prema Zvizdićevim postupcima izgledno je da već postepeno kreće u lobiranje za kandidaturu. U tom smislu evidentno je da će tražiti podrški više stranaka.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 19:27