StoryEditor

Najjače jugo u 4 godine pogodilo Dalmaciju: Rive su pod vodom, pomorski promet u kolapsu

Piše D  /  03.10.2020., 06:10h

Najjače jugo u posljednjih nekoliko godina puše danas u Zadru, točnije, radi se o općenito najjačem vjetru u posljednjih nekoliko godina. Prosječna brzina juga dosegla je 20 m/s, a izmjereni su udari do 105 km/h, javlja Dalmacija Danas.

Uslijed orkanskog juga, valovi su višemetarski, a brojne rive su pod vodom. U kolapsu je pomorski promet duž Jadrana.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: Makarska-Sumartin, Šibenik- Kaprije- Žirje, Biograd-Tkon, Zadar-Preko, Zadar-Brbinj, Sestrunj-Zverinac, Bršanj-Rava, Porozina-Brestova, Ubli-Vela Luka-Split, Trogir-Drvenik V-Drvenik M, Drvenik-Sućuraj, Lopar-Valbiska;
  • katamaranske linije: Split-Hvar-Split, Zadar-Iž Mali-Iž Vel. Rava-Mala Rava, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac- Božava-Brbinj, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Sobra-Šipan-Dubrovnik;
  • brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Preko, Vodice-Šepurine-Prvić luka-Zlarin-Šibenik, Mali Lošinj-Unije-Susak.

Udari juga u Labinu na Fortici do 122 km/h

U Labinu na Fortici zabilježen je udar od čak 122 km/h, a od ostalih postaja spomenimo i Krk (68 km/h), Pulu (67 km/h) i Poreč (57 km/h). Jugo je podignulo visoke valove, stoga je more na istoku i jugu Istre ponegdje jače valovito i uzburkano, javlja IstraMet.

Rt Kamenjak, video Igor Karasi:

Upozorenja za cijelu zemlju

Za područje cijele Hrvatske na snazi su upozorenja Meteoalarma.

Estofex, jedan od priznatih europskih centara za predviđanje pojave i intenziteta oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za Jadran. 

Najavljuje lokalno obilnije oborine, bujice, pijavice, tuču te orkanske udare vjetra.

Meteorolog: Najgore tek slijedi

"Najgore tek slijedi!" najavio je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, u HTV-ovoj sinoćnjoj emisiji Vrijeme komentirajući jačanje južine u petak i najavljujući nevrijeme tijekom subote. 

Osim u subotu diljem Hrvatske iznadprosječno visoke temperature zraka, koja će u središnjoj i osobito istočnoj Hrvatskoj biti oko dosadašnjih listopadskih rekorda - ponegdje gotovo sigurno i viša od njih - mnogima će smetati i južina, posebice na Jadranu, gdje će prevladavati jako i olujno jugo, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito.

I kiša će mnogima prouzročiti nevolje, osobito od kasnog poslijepodneva do nedjeljnog jutra, kada će u većini krajeva biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnog nevremena uz mogućnost tuče, na Jadranu i pijavica. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave.

Od nedjelje će biti mirnije i malo manje toplo, ali i dalje promjenjivo, uz jugozapadnjak i jugo, te uz povremenu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Detaljniju, u petak poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:57