StoryEditor

NAJGORE NA ISLANDU I U BRITANIJI Sifilis ponovno hara Europom

Piše D  /  22.07.2019., 01:07h

Širenje sifilisa Europom je sve intenzivnije zbog trendova u ponašanju, kazao je Andrew Amato-Gauci iz Europskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), piše 100posto.hr.

Različiti su faktori zbog izbijanja epidemije. "Ljudi se seksaju bez kondoma, imaju više partnera i općenito je smanjen strah od zaraze HIV-om kod seksa bez kondoma", kazao je za RT.

Novo izvješće ECDC pokazalo je da je u periodu od 2007. do 2017. broj potvrđenih slučajeva sifilisa širom Europe narastao za nevjerojatnih 70 posto.


Loša seksualna edukacija

Island je ponio neslavnu titulu predvodnika ovog rasta, tamo je broj zaraženih skočio za 876 posto. Slijedi ga druga otočka država, omiljena destinacija modernih hrvatskih gastarbajtera - Irska, gdje je broj oboljelih narastao za 224 posto. Dok se u Britaniji i Njemačkoj broj sifiličara i više nego udvostručio.

Među zaraženima čija se seksualna orijentacija znala odnos snaga je sljedeći, dvije trećine otpada na muškarce koji spavaju s muškarcima, heteroseksualni muškarci čine 23 posto, a žene 15 posto slučajeva zaraženih.

Amato-Gauci kaže da nije samo neuporaba kondoma glavni i odgovorni krivac za porast zaraze sifilisom. Postoji još razloga poput nedovoljnog testiranja na sifilis pogotovo u nekim ugroženim skupinama, nedostatak seksualne edukacije, slaba dostupnost kondoma među tinejdžerskom populaciju i mladima, seks pod utjecajem alkohola i droga, uključujući i psihoaktivne ‘party droge‘.


Bolest mornara i plaćenih vojnika

Postoje izvještaju da aplikacije za dejtanje, poput Tindera i Grindera također doprinose širenju bolesti. "Te platforme olakšavaju veći broj seksualnih susreta, a time i prijenos seksualno prenosivih infekcija poput sifilisa", kazao je Amato-Gauci. Dodao je da se istovremeno druge aplikacije mogu koristiti za promociju prevencije bolesti.

Kako bi suzbili širenje sifilisa, zemlje bi trebale poticati ljude na ‘konstantno‘ korištenje kondoma kao i na razvoj boljih programa edukacije i kontrole.

Trenutno ne postoji cjepivo protiv sifilisa, ali nekoliko znanstvenih grupa radi na njegovu razvoju. Smatra se da je sifilis u Europu došao preko Kolumbovih mornara, predstavljao je velik problem još krajem 19. i početkom 20. stoljeća, nakon dijagnosticiranja liječi se penicilinom, odnosno drugom vrstom antibiotika.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:33