StoryEditor

Najezda zmija: Ženu ugrizla riđovka, pa potom nagazila na poskoka

Piše D  /  26.06.2019., 03:06h

Kod dva slučaja evidentiran je ujed riđovke i to u selu Grab i na Trebinjskim Brdima, dok je kod jednog slučaja evidentiran ujed poskoka i to na izletištu Studenac. Na sreću, brzom intervencijom medicinskih radnika spriječene su opasne posljedice, pacijenti su stabilno i oporavljaju se.

Najzahtjevnija intervencija bila je na Trebinjskim brdima, gdje je riđovka ujela stariju ženu u predjelu koljena. To su odmah primjetili ljudi koji su bili sa njom, posjeli je u kamion i krenuli ka Trebinju, dok su u međuvremenu pozvali hitnu, čiji se tim odmah uputio ka Planim Dolima, gdje se nezgoda dogodila.

Kad je nesretna žena izlazila iz kamiona kako bi prišla medicinskim radnicima, nagazila je na poskoka i počela vrišati. Trebinjskim medicinarima u početku nije bilo jasno šta se sada dogodilo, misleći da su u pitanju halucinacije zbog djelovanja otrova.

Međutim, poskok je ubrzo prošao pored nogu liječnika Vaska Kovača i tek tada im je bilo jasno da ženu, samo pukom srećom, poskok nije ujeo, jer bi u tom slučaju bilo pitanje šta bi se sa njom dogodilo.

Ona je prebačena u trebinjsku Bolnicu gdje je smještena na intenzivno liječenje.

Doktor Saša Borjan kaže za TrebinjeLive.info da svake godine zabilježe u prosjeku oko osam ujeda zmija otrovnica, ali da su u proteklih sedam dana zabilježili čak tri.

-Među njih troje je i troipolgodišnje dijete koje je zmija ujela za prst na ruci. I u ovom slučaju njegovi roditelji su krenuli vozilom iz Graba, a hitna pomoć iz Trebinja – kazao je Borjan.

Prema njegovim riječima, prilikom ujeda zmije otrovnice, najvažnije je ostati pribran i prestati sa hodanjem, te dva centimetra iznad ujeda zavezati komad robe ili nečega sličnog, kako bi se koliko-toliko ublažilo širenje otrova.

I ono najvažnije je odmah pozvati hitnu pomoć – napominje doktor Borjan.

-Nikako ne preporučujem isisavanje otrova, jer ga u tom slučaju prikupljaju plombe u zubima, te ne treba praviti rez jer se onda otrov brže širi. Važno je i stegnuti komad odjeće polako popuštati nakon pet minuta kako ne bi došlo do gangrene – kaže Borjan.

Najopasnije je, kaže, kada zmija ujede u predjelu glave, vrata, jagodica na prstima, jer su to dobro vaskularizovani dijelovi tijela.

-Kroz iskustvo, ujed poskoka je mnogo opasniji od ujeda šarke. Mjere opreza su uvijek dobrodošle – naveo je Borjan

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:05