Article_Top_970x250

Najdulja blokada rada administracije SAD-a u povijesti

srušen rekord

Najdulja blokada rada administracije SAD-a u povijesti

sij 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: SRNA

Djelomična blokada rada američke Vlade ušla je u 22. dan i najdulja je te vrste u povijesti SAD-a.

Analitičari navode da nema naznake o napretku u sporu zbog kojeg su državni službenici bez plaće, nakon što su propali novi pregovori između američkog predsjednika Donalda Trumpa i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu.

Senatori i kongresnici napustili su Washington tijekom vikenda i nema naznaka da će se predstavnici Republikanske i Demokratske stranke ponovno sastati s Trumpom.

Pošto je blokada rada administracije produljena i tijekom vikenda, sada je i službeno dulja od blokade iz 1996. godine, koja je do sada bila najduža u povijesti SAD-a.

Oba prekida izazvana su zbog proračuna. Trenutni spor u Kongresu usmjeren je na 5,7 milijardi dolara koje Tramp traži za gradnju zida duž granice SAD-a i Meksika.

Pošto nisu zakazani novi pregovori, moguće je proglašenje izvanredne situacije čime bi Trump dobio ovlasti da ne traži odobrenje demokrata u Kongresu.

Trump je tijekom tjedna izjavio da još nije spreman proglasiti izvanrednu situaciju, ali da će to učiniti ako putem pregovora ne dođe do željenog rezultata.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250