StoryEditor

Najcrnji scenarij: Što za Veliku Britaniju znači brexit bez dogovora?

Piše D  /  12.09.2019., 07:09h

Johnson je pokušao i suspendirati parlament i raspisati izbore, ali u tome nije uspio.

Britanska vlada je, na zahtjev zastupnika, objavila najgori mogući scenarij koji se može dogoditi ukoliko ta zemlja napusti Europsku uniju bez sporazuma.

Planovi britanske vlade da izađe iz EU bez dogovora mogu izazvati velike poremećaje prelaska preko La Manchea, što bi utjecalo na opskrbu lijekovima i određenim vrstama svježe hrane, upozorava se u dokumentu britanske vlade "Operacija Yellowhammer".

Navodi se i da je moguće da će se prosjedi i kontraprosvjedi održavati širom Britanije i da bi mogli prerasti u nerede.

Dokument "Operacija Yellowhammer " je britanska vlada pripremila još 2. kolovoza i čini osnovu njenog planiranja Brexita bez sporazuma, prenosi Reuters.

U dokumentu, koji predviđa šta je to najgore što se može dogoditi ako Britanija napusti Europsku uniju 31. listopada bez dogovora, navodi se da je spremnost javnosti i gospodarstva za takav ishod vjerojatno niska, dijelom i zbog stalne političke konfuzije oko Brexita.

Navodi se da bi kamioni trebali čekati do dva i pol dana da prijeđu kanal, kao i da bi britanski građani bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prijelazima EU.

"Smanjit će se određene vrste ponude svježe hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti opskrba hranom", stoji u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Brexita bez dogovora Michael Gove rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutnu razinu pripremljenosti.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:49