StoryEditor

Najbrža Europljanka je podrijetlom iz Jajca, rođakinja Carle Del Ponte

Piše D  /  03.08.2021., 07:08h

Švicarki, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine (Jajce) koju često posjećuje i rođakinji bivši haške tužiteljice Carle Del Ponte.

Majka Senada Del Ponte (rođena Polažanin, 55 godine) je krajem 1992. godine prognana iz Jajca u kojem je radila kao liječnica i završila u Švicarskoj u kojoj je s vremenom otvorila privatnu ordinaciju. Udala se za Claudia Del Pontea s kojim je dobila dvoje djece. Ajlu i hokejaša Karima.

„Carla dolazi jednom ili dvaput godišnje u Jajce. Moj suprug i ona su rođaci u četvrtom koljenu”, citirao je Avaz Senadu Del Ponte prije tri godine.

Dvadesetpetogodišnja atletičarka rođena u Locarnu rezultatski je eksplodirala ove godine. Kaže, bila je spremna i za OI u prošlogodišnjem terminu, a kada je saznala za odgodu samo je poručila: „Onda ću sljedeće biti još brža”. I bila je. Odnosno puno brža.

Prvo je u ožujku postala europska dvoranska prvakinja na 60 metara, a zatim je ovog vikenda prvo postavila novi švicarski rekord (10.91), a zatim i zauzela peto mjesto u velikom finalu na 100 metara.

Nadogradila je svoje rezultate na 2020. godinu u kojoj je prema rezultatima bila najbrža Europljanka (11.08), ali to je ipak bila godina koju su obilježile karantene i manjak natjecanja (niti jedno veliko).

Zbog toga je tek ova 2021. dala pravu ocjenu koliko je Ajla Del Ponte brza. Jako je brza.

Osim što je jako brza atletičarka, Ajla je vrlo svestrana osoba. U slobodno vrijeme svira klavir, veliki je ljubitelj ratova zvijezda i SF-a, piše poeziju. Brzo klizanje je bio prvi sport kojim se počela baviti.

Tečno govori talijanski, francuski, engleski i njemački jezik, ali i švicarskim novinarima će kazati da svojim materinjim jezikom smatra bošnjački. I otac Claudio Del Ponte priča bošnjački, pišu Sportske novosti.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 16:24