Article_Top_970x250

NAJBOLJI ROMAN "SKICA U LEDU" JOSIPA MLAKIĆA U Rovinju završeni 6. Dani Mirka Kovača

KNJIŽEVNOST

NAJBOLJI ROMAN "SKICA U LEDU" JOSIPA MLAKIĆA U Rovinju završeni 6. Dani Mirka Kovača

ruj 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Na 6. Danima Mirka Kovača u Rovinju u subotu su dodijeljene nagrade u četiri kategorije - za najbolji roman, najbolje djelo mladog autora, najbolju knjigu eseja te za najbolji scenarij za knjige i filmove objavljene u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji tijekom 2018., a najbolji roman je Josipa Mlakića "Skica u ledu".

Ove je godine žiri bio u sastavu Predrag Antonijević, Vlaho Bogišić (predsjednik žirija), Enver Kazaz i Dragan Radulović, dok su izbornici za pojedine kategorije bili Mića Vujičić (roman), Tomislav Brlek (esej), Srđan V. Tešin (djelo mladog autora) i Bruno Kragić (scenarij).

Na sastanku u Beogradu krajem kolovoza žiri je jednoglasno donio odluku da se za najbolji roman nagrada dodijeli Josipu Mlakiću za "Skicu u ledu" u izdanju Frakture.
Nagrada za najbolje djelo mladog autora dodijeljena je Kristini Gavran za knjigu "Gitara od palisandra" u izdanju Disputa, za najbolju knjigu eseja nagradu je dobio Sinan Gudžević za knigu "Maksimir i Mirogoj" u izdanju Frakture, dok je za najbolji  scenarij nagrađen Ivan Salatić za djelo "Ti imaš noć".

"Vjerujemo da će ova manifestacija pomoći boljem upoznavanju rada i djela Mirka Kovača i drugih književnika, ali i spoznaju književne povijesti prostora, kojega danas zovemo regijom jugoistočne Europe. Nagrada 'Mirko Kovač' koja se dodjeljuje, neka i dalje bude poticaj stvarateljima, intelektualcima i ljudima od pera, ali i mjesto nadahnuća u vjeru pobjede dobroga nad zlim",  poručili su organizatori ovog tradicionalnog susreta, koji se ove godine u Rovinju održava od četvrtka.

Književnik Mirko Kovač rođen je 1938. godine u mjestu Petrovići kod Nikšića u Crnoj Gori a umro je u Hrvatskoj, u Rovinju 2013. godine.

Autor je više romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, televizijskih drama i filmskih scenarija. Napisao je scenarije za filmove: Mali vojnici, Lisice, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Tetoviranje i dr. Autor je više TV i radio-drama. Knjige su mu prevođene na njemački, francuski, talijanski, engleski, švedski, nizozemski, poljski, madžarski, i dr.  Kovač je bio suradnik časopisa Crnogorski književni list, a bio je i članom Savjeta za standardiziranje crnogorskoga jezika.

Mirko Kovač se našao na udaru pansrpskog pokreta krajem 1980-tih godina, te je emigrirao u Hrvatsku, a od 1991. godine živio je u Rovinju. Posthumno su mu objavljeni romaneskni memoari "Vrijeme koje se udaljava", tekst u kojem rekreira životni luk od djetinjstva do smirenja u hrvatskom podneblju u Istri, prenosi Hina.

Dnevnik.ba