StoryEditor

Najbogatiji čovjek svijeta podržao veće poreze za korporacije

Piše D  /  07.04.2021., 03:04h

"Podržavamo fokus Bidenove administracije na smjela ulaganja u američku infrastrukturu. I Demokrati i Republikanci podržavali su infrastrukturu u prošlosti i pravo je vrijeme za suradnju kako bi se to ostvarilo. Svjesni smo da će ova investicija zahtijevati ustupke svih strana, kako u pogledu specifičnosti onoga što se radi tako i načina financiranja", rekao je Bezos, prenosi Index.

Administraciji treba novac za ambiciozan infrastrukturni plan

Bijela kuća postavlja temelje za podizanje stope korporativnog poreza iznad sadašnje razine od 21% kako bi to pomoglo u financiranju ambicioznog infrastrukturnog paketa. Bezosova izjava zapažena je podrška takvog poteza, s obzirom na to da su mnogi drugi u poslovnoj zajednici upozorili da bi to moglo ugroziti oporavak od pandemije.

Amazonov direktor u odlasku na određeni je način neočekivani zagovornik povećanja korporativnog poreza. Tadašnji bivši dopredsjednik Joe Biden 2019. godine prozvao je Amazon zbog korištenja poreznih olakšica i odbitaka za smanjivanje iznosa korporativnog poreza. Kompanija je tada uzvratila, rekavši kako će platiti svaki cent kojeg duguje te da je od 2016. godine platila 2.6 milijardi dolara poreza na dobit. Slično se ponovilo prošle godine, kad je Biden, ovaj put kao predsjednički kandidat, u sklopu šire kritike velikih i uspješnih kompanija rekao da bi Amazon trebao početi plaćati porez. Amazon je više puta rekao da poštuje sve porezne zakone.

Amazon na udaru demokratske senatorice

Kompanija se nedavno našla i na udaru demokratske senatorice Elizabeth Warren koja zagovara povećanje poreza za velike korporacije. "Divovske korporacije poput Amazona prijavljuju ogromnu dobit svojim dioničarima, ali koriste rupe i porezne oaze kako ne bi platile gotovo ništa od poreza. To jednostavno nije u redu", napisala je Warren u ožujku na Twitteru.

Amazon je odgovorio: "Vi donosite porezne zakone, senatorice Warren, mi ih se samo pridržavamo. Ako Vam se zakoni koje ste donijeli ne sviđaju, promijenite ih. Evo činjenica: Amazon je platio milijarde dolara poreza na dobit samo tijekom posljednjih nekoliko godina."

Za porezne godine 2017. i 2018. Amazonove financijske prijave pokazale su da očekuje povrat novca od federalne vlade, a ne da duguje novac. Za poreznu godinu 2019. Amazon je morao platiti više od milijardu dolara poreza, što je nešto više od jedan posto njegove dobiti. Amazon je 2020. godine platio 1,7 milijardi dolara federalnih poreza, napomenula je kompanija u odgovoru senatorici Warren. Neto dobit prošle godine iznosila je 21,3 milijarde dolara.

Bidenov plan mogao bi potaknuti i druge korporativne čelnike

Iako je već izazvao određene kritike, infrastrukturni plan Bidenove administracije možda je dovoljno uvjerljiv da potakne i druge korporativne čelnike da podrže povećanje korporativnih poreza. Bezos je u svojoj izjavi rekao: "Radujemo se što će se Kongres i administracija udružiti kako bi pronašli pravo, uravnoteženo rješenje za održavanje ili poboljšanje američke konkurentnosti".

I nije u tome usamljen. Rick Rieder, glavni investicijski direktor za globalni fiksni prihod u BlackRocku, najvećem svjetskom upravitelju imovinom, rekao je da ukidanje olakšica za porez na dobit iz Trumpova mandata neće naštetiti gospodarstvu, nego bi čak moglo biti pozitivno za rast. Rieder je u ožujku za CNN Business rekao kako misli da američko gospodarstvo može izdržati veći porez na dobit i sugerirao da bi povećanje stope moglo pomoći u postizanju ravnomjernije raspodjele gospodarskih dobitaka između korporacija i radnika.

"Američka je ekonomija nevjerojatno otporna i zapravo će dobro funkcionirati kad dio ove preraspodjele i potrošnje dohotka usmjeri na bolje mjesto, posebno kod ljudi s nižim i srednjim dohotkom", zaključio je Rieder.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:42