Article_Top_970x250

Najavljeno smanjenje plaća proračunskim korisnicima u Srednjobosanskoj županiji

kasne i plaće za ožujak

Najavljeno smanjenje plaća proračunskim korisnicima u Srednjobosanskoj županiji

tra 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Plaće za ožujak proračunskim korisnicima na području Srednjobosanske županije kasne već nekoliko dana, a premijer županije Tahir Lendo je izjavio kako će doći do smanjenja travanjskih plaća zbog čega su reagirali policijski i zdravstveni sindikati ove županije.

U izjavi za Fenu premijer Vlade Srednjobosanske županije Tahir Lendo je kazao da će travanjske plaće biti umanjene s obzirom na to da je došlo do pada proračunskih prihoda i ekonomije u ovoj županiji.

Kako piše Klix.ba, plaće proračunskim korisnicima još nisu uplaćene, a prema riječima predstavnika Sindikata policije MUP-a SBŽ Dragana Škulja, policija će se boriti protiv smanjenja plaća s obzirom na to da imaju povećan opseg posla.

“I pored povećanog opsega posla i rada policijskih službenika koji rade i do 260 sati, došlo je do najave smanjenja plaća proračunskim korisnicima, pa i policijskim službenicima. Premijer je rekao da smo uradili dobar posao, kao i zdravstvo, ali je najavio smanjenje plaća svima. Rekao je da svi trebamo podnijeti isti teret, ali nisam takvog mišljenja kada radimo povećanim kapacitetima, kao i zdravstveni radnici. Ako dođe do toga, najavit ćemo i mjere koje ćemo poduzeti”, kazao je Škulj za Klix.ba.

I Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Srednjobosanske županije reagirao je na izjave Lende, poručivši da će pronaći način kako bi zaštitili sebe i svoja prava.

“U doba kad se cijeli svijet bori s najvećom zdravstvenom krizom u zadnjih sto godina i razne države pokušavaju različite pristupe u obrani od pandemije, pojedinci iz ‘naših država’ su, odmah na početku otišli korak dalje. Razmatraju nešto što nikome na cijelom planetu nije palo na pamet, da onima koji su najizloženiji surovoj bolesti treba smanjiti plaće i to sve pod izgovorom - kako svi podjednako trebaju snositi teret pandemije i krize”, poručili su iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBŽ.

Pojasnili su da se bore spoznati bolesti, što više naučiti o njoj kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve izazove, dok političari smišljaju na koji način osigurati priljev u proračun, ali ne pameću već preko leđa radnika u zdravstvu SBŽ.

“I pored toga što smo svakodnevno izloženi medijskom ‘linču’ raznih premijera, ministara, glasnogovornika, političara ‘opće prakse’, raznih političkih namještenika, a sve s ciljem da u očima javnosti stvore dojam kako je zdravstvo loše organizirano, korumpirano, aljkavo, traljavo, a mi zdravstveni radnici bezvrijedni i kukavice, mi se za sada uspješno nosimo s teretom pandemije u SBŽ i u BiH. Doduše, u našem okruženju postoje i političari koji priznaju zasluge svojih medicinara (i drugih), pa ih adekvatno i nagrađuju! Mi ne tražimo da nas nagrađujete, ali tražimo poštovanje i priznanje, kakvo zaslužujemo”, dodali su.

Na kraju su poručili kako je njihov zadatak boriti se protiv koronavirusa, a da je zadatak političara da se BiH ne spominje u svim vijestima kao jedina država koja je smanjila plaće u zdravstvu u vrijeme pandemije.

Dnevnik.ba