StoryEditor

Najavljeno formiranje nove bh. stranke: Ostajemo vjerni ideji Alije Izetbegovića

Piše D  /  03.03.2018., 06:03h

Predsjednik inicijativnog odbora (PDA) je Senad Alić, aktualni predsjednik Skupštine Tuzlanske županije, a članovi su, između ostalih, poslanici u Skupštini TŽ i ministri u županijskoj vladi, koji su nedavno isključeni iz Stranke demokratske akcije.

Istaknuto je da PDA ostaje vjeran ideji i tradicionalnim vrijednostima koje je baštinio prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, te Sulejman Tihić.

Predsjednik IO PDA Senad Alić istaknuo je u svom obraćanju da je PDA odgovor na ponašanje dijela vrha SDA, koji je, kako je rekao „privatizirao stranku i koji se obračunava sa svima koji ne misle kao oni“.

Podsjetio je da je proteklih dana u mnoge općinske, kao i u županijski odbor SDA, uvedeno povjereništvo, na nestatutaran način, i da su bez vrijednih obrazloženja isključeni dugogodišnji članovi, od kojih su neki bili i osnivači te stranke.

Naglasio je da je kompletan bivši općinski odbor SDA tri općine, Banovići, Sapna i Kladanj, istupio iz SDA i priključio se novom političkom pokretu.

Smatra da se vrh SDA obračunava sa ljudima koji su stabilizirali TŽ i riješili nagomilane probleme u ovoj županiji. 

"Zamjenom teza optužuju nas da formiramo privatnu vladu, iako se zna da je riječ o ministrima i poslanicima u skupštinskoj većini, koja je u protekle tri godine preuzela teret i vodila procese oporavka TŽ", kazao je Alić.

Na pitanje novinara kakva je uloga Mirsada Kukića, bivšeg predsjednika ŽO SDATŽ u PDA i poslanika u Federalnom parlamentu, Alić je rekao da Kukić nema ulogu u ovom procesu, jer je još uvijek potpredsjednik SDA, dodavši da su inicijatori ove ideje 13 poslanika u Skupštini TŽ, koji su isključeni iz SDA, a koji su, kako je naveo, preuzeli odgovornost za rad i funkcioniranje TŽ.

Istaknuto je da je cilj PDA politički i ekonomski položaj TŽ, te da se općine ove županije i Grad Tuzla izjednače sa položajem Sarajevske županije.

Poručili su da će se zalagati za decentralizaciju i ravnomjeran razvoj svih županije FBiH.

Sjednici Inicijativnog odbora je nazočilo nekoliko stotina građana, a mnogi od njih su bivši članovi SDA.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:56