Article_Top_970x250

Najavljene nove apelacije pred Ustavnim sudom BiH

ocjena ustavnosti

Najavljene nove apelacije pred Ustavnim sudom BiH

velj 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Anadolija

Zakoni o stvarnim pravima i o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama ići će na ocjenu ustavnosti, već najavljuju zastupnici Narodne skupštine iz grupe Zajedno za Bosnu i Hercegovinu.

Nije isključeno da će se isto dogoditi sa Zakonom o šumama Republike Srpske. Pokušat će da ih ospore na isti način, kao i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Za zastupnike SDA, sporno je pitanje svojine nad ostalim javnim dobrima šumi i riječnom zemljištu, koji su također uknjiženi na Republiku Srpsku, a čiji status je uređen ovim zakonima.

Status šume i šumskog zemljišta reguliran je Zakonom o šumama Republike Srpske, u kome piše da su šume i šumsko zemljište na teritoriji Republike Srpske republička svojina, a da njima upravlja, odnosno raspolaže resorno Ministarstvo. Šumsko zemljište nekada je pripadalo poljoprivrednim kombinatima, slično kao i poljoprivredno koje je bilo predmet posljednje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U Ministarstvu šumarstva kažu su svjesni da su moguće nove apelacije, ali da će ih spremno dočekati.

Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Radi se o 52 posto. Ako vam kažem da je to u Srbiji 29 posto, u Hrvatskoj 34 posto, onda vam to dovoljno govori koliko je to važan resurs za Republiku Srpsku. I zaista bi se postavilo mnogo pitanja, da li se u tom slučaju narušava odnos koji smo dogovorili u Daytonu u smislu teritorija, i kako se ustvari tretira taj resurs u smislu vlasništva.

Na najave iz SDA stigao je i ekspresan odgovor.

Edin Ramić zastupnička grupa “Zajedno za BiH” u NSRS.

Vi možete svaki mjesec proizvesti krizu. Vi svaki mjesec pustite ovdje u Narodnu skupštinu neki zakon koji nije u skladu s Ustavom i mi ćemo svaki mjesec tražiti ocjenu ustavnosti. Ustavni sud mora raditi svoj posao i reći je li to u skladu s Ustavom ili nije.

Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH.

Hvala gospodinu Ramiću što nam je otvorio oči tvrdnjom kako će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu zbog Zakona o stvarnim pravima gdje bi trebalo da se rješava pitanje šuma, voda, rijeka, potoka i ostalog. Vjerujem da se lagodno smije ovdje, kao što vidim. Ali, najdraže se smije onaj tko se zadnji smije.

Ustavni sud BiH svoju raniju odluku , kojom je Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašen neustavnim, obrazložio je tvrdnjama da su prirodna dobra državna svojina. Za predstavnike iz Republike Srpske te tvrdnje ne stoje, jer u Ustavu Bosne i Hercegovine nigdje nije naznačeno da država ima pravo na svojinu. Bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini najavljuju i analizu svih zakona koji tretiraju pitanje svojine u Republici Srpskoj, prenosi BHRT.

Dnevnik.ba