Article_Top_970x250

Najavljena tužba protiv Cesta FBiH zbog radova u tunelu Vranduk

PROMETNI KAOS

Najavljena tužba protiv Cesta FBiH zbog radova u tunelu Vranduk

srp 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kilometarske kolone, gužve, nervozni vozači, autoprijevoznici. Uobičajena slika ispred tunela Vranduk već 10 mjeseci. Udruženje poslodavaca FBIH najavilo je tužbu protiv Cesta FBIH zbog radova u tunelu.

Poslodavci upozoravaju da dnevne štete premašuju milijun maraka. Zbog radova koji traju od jeseni, navode, ne trpe samo vlasnici kompanija, nego i građani Bosne i Hercegovine. Autoprijevoznici kažu da gube mnogo novca zbog prolaska kroz ovu dionicu. Kilometar i pol do dva je dužina kolone od tunela Vranduk.

"Izgleda loše, znamo čekati po dva, dva i pol sata. Pogotovo mi koji vozimo voće i povrće. To su veliki problemi", kazao nam je Behrudin Omeragić, autoprijevoznik.

Nadležni su najavili da će tunel biti prohodan od rujna, ali - optimizma nema:

"Sumnjam u to, bilo bi dobro ali sumnjam. Jedini put koji je prohodan je ovaj. Pokušali smo ići alternativnim ali je polomljen, nema zaobilaska teretnim kamionima", poručio je.

Optimizma nema ni kod drugih sugovornika koje smo zatekli u koloni.

"Svaki dan prolazim, čekam oko jedan sat", poručio je.

Mnoge firme se u ovom dijelu zatvaraju upravo zbog ovih problema.

"Utječe sve jako puno. Puno je kamiona, svaki dan po pet kamiona stoji u oba pravca", kazao nam je jedan vozač.

"Često prolazimo, većinom obilazimo, ali to je još gore. Teško je obilaznicom, opasno je", kazao je vozač za N1.

Zbog ogromnih gužvi gube i poslodavci. Iz Udruženja poslodavaca FBiH razmatraju da se pokrene tužba protiv Javne ustanove Ceste FBiH. Poručuju da se priprema nije uradila kako treba - te nisu predviđeni alternativni pravci za kamione.

A scenarij ispred tunela Vranduk mogao bi se ponoviti ispred tunela Crnaja između Konjica i Jablanice. To znači da bi magistralni put M-17 mogao biti prekinut na dva mjesta.

Iz Cesta FBiH poručuju da je sve urađeno po zakonu, da imaju sve neophodne dozvole i da je Vlada FBiH odobrila popravku. Normalizacija prometa na ovoj dionici se očekuje 1. rujna.

Dnevnik.ba

Tagovi: