StoryEditor
planovi imama hadžića

Najavljena gradnja islamskog centra u Splitu: "Ne mislimo projektirati džamiju po modelu iz Kuvajta, bit će tipična dalmatinska vizura..."

Piše HIna  /  25.04.2022., 09:40h
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid ef. Hadžić u nedjelju navečer je, predvodeći iftar, najavio da se u Splitu planira graditi islamski centar, odnosno sjedište Medžlisa i džamija te da će ti objekti biti “u skladu s dalmatinskom vizurom” a ne po ugledu na džamije u Kuvajtu.

Medžlis Islamske zajednice je desetljećima smješten u staroj gradskoj jezgri u Cosmijevoj ulici, ali za taj prostor Islamska zajednica u Splitu plaća Gradu najamninu.

“Prije nekoliko dana s Gradom smo produžili ugovor te nam je odobreno da u sadašnjem prostoru možemo boraviti sljedećih pet godina, a ja se nadam kako ćemo u tom razdoblju pronaći rješenje da imamo svoj prostor za obrede”, kazao je efendija Hadžić dodavši da postoji potencijalno nekoliko lokacija u Splitu za budući islamski centar.

Međutim, nije želio reći koji su to prostori, napomenuvši da je za to mjerodavan Mešihat Islamske zajednice na razini države Hrvatske.

“Mi nemamo megalomanske ambicije, nismo velika zajednica, želimo imati primjeren prostor i u skladu dalmatinskih vizura. Ne mislimo projektirati nekakvu džamiju (po modelu) iz Kuvajta, nego ćemo predložiti da bude tipična dalmatinska vizura i da ni na kakav način nikomu ne smeta, a da mi imamo svoj prostor,” obrazložio je Hadžić plan za gradnju islamskog centra u Splitu

Predsjednik Udruge Bošnjak branitelja Domovinskog rat Splitsko-dalmatinske županije Kadro Kulašin rekao je da je na području te županije oko 2.200 Bošnjaka od kojih je u Splitu oko 900.

“Trebamo cijeniti i poštivati sredinu u kojoj se nalazimo”, poručio  je Kulašin.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Splitu Milaim Šukaj istaknuo je kako je po pitanju vjere i nacionalnih manjina Hrvatska demokratska država za koju se vrijedilo boriti.

Ramazanskoj večeri kojom se prekida dnevni post – iftaru nazočili su i predsjednik splitskoga Gradskog vijeća  Jakov Prkić i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Oni su istaknuli važnost dobrih odnosa s nacionalnim manjinama.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2022 18:01