StoryEditor
rusko (ne)jedinstvo

Nagovještaj raskola u Kremlju? Ruski diplomat na državnoj televiziji: "Neki su spremni povući se, pa čak i pokajati"

Piše des  /  16.05.2022., 12:08h

Ruski veleposlanik u SAD-u priznao je da se u Moskvi nešto čudno događa

Ruski veleposlanik u SAD-u senzacionalno je nagovijestio raskol u Kremlju zbog invazije na Ukrajinu uslijed jasnog neuspjeha ruske vojske da napravi novi značajan napredak u Donbasu.

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji, izaslanik Anatolij Antonov (67) rekao je da Amerika potajno daje Kremlju uvjete pregovora za zaustavljanje brutalnih borbi.

Implicirao je da su neki unutar Kremlja spremni odustati od borbe, povući trupe, pa čak i 'pokajati se' - naglašavajući da on nije među onima koji su spremni kapitulirati.

'Amerikanci nas guraju u pregovore, ali uz određene uvjete', rekao je visoki diplomat - koji se smatra tvrdolinijašem.

'Naveo bih tri od njih', rekao je. 'Prvo, da zaustavimo vojnu akciju u sklopu specijalne vojne operacije. Drugo, da vratimo naše trupe tamo gdje su bile prije 24. veljače.' Treće je, rekao je, 'da se pokajemo za sve što smo učinili'.

Antonov je voditelju ruske državne televizije Vladimiru Solovjovu rekao: 'Naravno, govorimo čvrsto i jasno, i u to smo nedvosmisleno sigurni - barem ruski diplomati koji ovdje rade - neće biti takve kapitulacije. Nikada!

'Čvrsto smo uvjereni - a bilo bi teže raditi bez te sigurnosti - da će svi zadaci koje je postavio vrhovni zapovjednik biti u potpunosti izvršeni. Nikada se nećemo predati, i nikada se nećemo vratiti.'

Rekavši 'barem ruski diplomati koji ovdje rade', čini se da je nagovijestio da su drugi manje sigurni u 'nekapitulaciju'.

Anatonov je Vladimira Putina pritom nazvao 'vrhovnim zapovjednikom' i time jasno dao do znanja da vojna strategija - koja se smatra manjkavom čak i u ruskim sigurnosnim i vojnim redovima - dolazi iz samog vrha Kremlja, piše Jutarnji.hr.

Antonov je također ustvrdio da su ruski diplomati bili suočeni s prijetnjama fizičkim nasiljem i da američke obavještajne agencije nastoje uspostaviti privatni kontakt s izaslanicima.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, sastanci licem u lice s američkim dužnosnicima su završili, rekao je.

'To je poput opkoljene tvrđave. Uglavnom, naše veleposlanstvo djeluje u neprijateljskom okruženju... Zaposlenici veleposlanstva primaju prijetnje, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem. Agenti iz američkih sigurnosnih službi motaju se ispred ruskog veleposlanstva i dijele brojeve telefona CIA-e i FBI-a, koje se mogu nazvati radi uspostavljanja kontakta', kazao je.

Ponovio je i da bi sukob sa Zapadom koji naoružava Ukrajinu mogao izazvati nuklearni rat.

'Današnja situacija je iznimno, iznimno opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidivijim posljedicama za odnose između dviju nuklearnih sila.'

Ruski predsjednik stavio je moskovske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti nedugo nakon početka invazije, izazivajući bojazan da bi mogao pritisnuti 'crveni gumb'.

I usred sve veće zapadne potpore Ukrajini, Putin je uputio tanko prikrivene prijetnje dajući naslutiti spremnost na raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja, za koje ruska vojna doktrina smatra da se može iskoristiti za prisiljavanje protivnika na povlačenje.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 02:44