StoryEditor

Nagli rast broja zaraženih u Rusiji, Putin građane poziva na ozbiljnost

Piše D  /  02.04.2020., 11:04h

Slučajevi zaraze su potvrđeni u 76 ruskih regija, od njih osamdesetak, a Moskva je i dalje žarište s 585 slučajeva, kazao je centar.

Trideset ljudi umrlo je, dodao je krizni centar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u ponedjeljak Moskovljane da "ozbiljno shvate" pozive o ostanku kod kuće i time doprinesu sprječavanju širenja korona virusa, a riječ je o mjeri koju poduzimaju i brojne druge ruske regije.

"Pozivam Moskovljane i stanovnike regije da primijene ove potrebne mjere (...) da ih shvate najozbiljnije i s punom odgovornošću", izjavio je Putin.

Nadalje je naredio "stalno i objektivno izvještavanje" ruskog stanovništva o razvoju epidemije u vrijeme kada se treba boriti protiv "provokacija, glupih glasina i zlonamjernih spekulacija".

Konačno, predsjednik je naredio guvernerima ruskih pokrajina da "stvarno" upregnu snage u borbi protiv širenja virusa i neka se ne zadovolje "pisanjem izvješća".

Putin je pozvao ruske čelnike da povećaju broj raspoloživih bolničkih kreveta, da uspostave nove centre u kojima će obavljati testiranje na virus i da stvore zalihe respiratora i lijekova.

Rusija je poslala pomoć SAD-u za borbu protiv korona virusa u obliku medicinske opreme i maski, koja je u četvrtak stigla u tu zemlju.

Dogovorena je u telefonskom razgovoru Putina s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, objavio je Kremlj, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 09:43