StoryEditor
analiza ifw-a

Nagli pad međunarodne pomoći za Ukrajinu, Zapad sve neodlučniji

Piše hina  /  07.12.2023., 18:00h

Njemački istraživači koji prate međunarodne pakete pomoći Ukrajini objavili su da je međunarodna vojna i financijska pomoć toj zemlji posljednjih mjeseci oštro opala

Od kolovoza do listopada Ukrajini su obećani paketi pomoći u ukupnom iznosu od 2,11 milijardi eura, objavio je u četvrtak Institut za svjetsku ekonomiju iz Kiela (IfW).

To je nešto više od desetine iznosa iz istog razdoblja prošle godine i najniža razina od siječnja 2022. prije ruske invazije na Ukrajinu, navodi se. IfW redovito bilježi svu obećanu pomoć Ukrajini.

"Naše brojke potvrđuju dojam da su pomagači postali neodlučniji posljednjih mjeseci", rekao je Christoph Trebesch, vođa tima koji prati pružanje pomoći Ukrajini.

Ukrajina postaje sve ovisnija o malom broju velikih podupiratelja kao što su Njemačka, SAD i nordijske zemlje. I SAD i EU razgovaraju o velikim paketima potpore, ali su zapeli u političkim sporovima.

"S obzirom na neizvjesnost oko daljnje američke pomoći, Ukrajina se može samo nadati da će EU konačno odobriti svoj dugo najavljivani paket pomoći od 50 milijardi eura, " rekao je Trebesch. Daljnje odgađanje znatno bi ojačalo Rusiju.

Očekuje se da će odluka o pomoći EU-a biti donesena na predstojećem samitu šefova država i vlada sredinom prosinca. No, protivljenja mjerama ima, primjerice iz Mađarske. Ukrajina se više od 21 mjesec brani od ruske invazije velikih razmjera i ovisna je o stranoj pomoći.

U nekim slučajevima, ona se može osloniti na višegodišnje programe koji su već bili obećani.

Prema istraživačima, države članice EU-a i europske institucije zajedno sada daju više obrambene pomoći nego SAD, najveći pojedinačni donator. Jedan od velikih izvanrednih programa je transfer borbenih zrakoplova F-16 iz raznih europskih zemalja u Ukrajinu.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 18:36