StoryEditor
kultura

NAFF postao punoljetan: Otvoreno 18. izdanje u Neumu

Piše fena  /  27.08.2023., 16:01h

Osamnaesto izdanje Međunarodnog animiranog filma NAFF 2023. otvoreno je u subotu, 26. kolovoza na terasi hotela Sunce, a program je započeo nastupom Mostar Rock School, nakon čega je nastavljen obraćanjima prijatelja i partnera Festivala koji NAFF podržavaju godinama.

Predstavnica Veleposlanstva SAD-a u BiH Laura Haugen kazala je kako im je drago što i ove godine pružaju podršku NAFF-u, na mali ali važan način.

Više od jedne decenije dajemo male grantove kako bismo omogućili umjetnicima iz SAD-a da prisustvuju Festivalu, predstave svoje filmove, učestvuju kao članovi žirija i drže radionice. Prethodnih godina, na NAFF-u su prikazani mnogi animirani filmovi iz SAD-a i drago nam je što će niz američkih filmova biti predstavljen i u ovogodišnjoj raznovrsnoj listi međunarodnih naslova‘‘, rekla je između ostalog Haugen u svom obraćanju.

Sve prisutne ne terasi hotela Sunce svojim nastupom posebno su oduševili članovi Inex cirkus teatra koji su izveli performans s vatrom, a u kojem su uživali svi posjetitelji.

Osamnaesto izdanje Festivala službeno je otvorenim proglasila Rajna Rajič, uime Udruge mladih KAN koja je i organizator NAFF-a.

"Za nas je ova godina posebno bitna, jer slavimo punoljetstvo. 18. godina čiste ljubavi je iza nas, jer animacija je ljubav koja je utkana u svaku nit NAFF-a. Drugačije ne bismo ni opstali. Hvala vam što s nama stvarate nove uspomene", poručila je Rajič.

Nakon službenog otvorenja uslijedio je prvi natjecateljski program, u okviru kojeg su posjetitelji mogli uživati u filmovima iz Rumunije, Ukrajine, Njemačke, Nizozemske, SAD-a i Velike Britanije.

Poslije projekcija prve noći, gosti i prijatelji Festivala uživali su u partyju na bazenu hotela Sunce.

Tijekom trajanja NAFF 2023. bit će prikazan ukupno 81 film iz 31 zemlje svijeta. Također, 33 filma bit će prikazana u natjecateljskom programu, 25 filmova u studentskom autorskom programu, dok će tijekom panaroma programa posjetitelji moći uživati u 23 filmska ostvarenja.

U okviru programa održat će se i stručna predavanja, te radionice, a Festival će trajati do 30. kolovoza dodjelom osam nagrada, priopćili su organizatori.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:52