Bizaran billboard kojim se obavještava javnost o izgradnji Mevlane na lokaciji Lakišića harema, premda više, izgleda, ni u Islamskoj zajednici, ne znaju gdje je on, pa se s pravom pitamo - postoji li uopće?DNEVNIK.BA - Dnevnik.ba
StoryEditor

NADREALNO: U Mostaru osvanuo bilboard s informacijama o izgradnji Mevlane na novoj lokaciji Lakišića harema

Piše Desk  /  08.03.2024., 12:07h

Kada bi postojala rubrika na našem portalu koja bi se zvala ‘nije se dogodilo‘, ovu bismo vijest u njoj objavili. Lokacija Lakišića harema, očigledno, ‘šeta‘. Kako i gdje točno Medžlis Islamske zajednice planira graditi ovaj centar, gdje bi točno taj centar bio izgrađen, nijednu jedinu dozvolu za izgradnju nemaju, ali najavljuju, kao da će sutra osvanuti kranovi, dizalice i sva popratna građevinsko-graditeljska infrastruktura. Fatamorgana.

U Mostaru je danas osvanuo billboard ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru na kojem su informacije o izgradnji interkulturalnog centra Mevlana. 

Na billboardu, između ostalog, stoji i kako je ‘naručitelj radova‘ Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice u Mostaru, te da je početak izgradnje Mevlane na lokaciji Lakišića harema ove, 2024. godine.   

Podsjetimo, jučer je predstavljen projekt izgradnje Mevlane na mjestu HNK Mostar prema kojem bi, osim samog ‘interkulturalnog centra‘, što god to značilo, ustvari bio i hotel s čak sedam zvijezdica. Prije tog je postavljena i tabla s informacijama o izgradnji tog centra, ponovo, ispred nekadašnjeg ulaza na Malu scenu HNK Mostar. Ljetos je održan niz prosvjeda kojima se pokušalo spriječiti nastavak izgradnje zgrade HNK Mostar, jedinog profesionalnog kazališta bh. Hrvata. 

Danas je Salema efendiju Dedovića posjetio i Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH, koji mu je pružio podršku u ovom projektu, te su apelirali na gradske vlast Mostara da izdaju potrebne dozvole za gradnju. 

Ovaj billboard gotovo bizarnog i nadrealnog sadržaja upućuje da bi sada Mevlana trebala biti na parkiralištu između zgrada HNK Mostar i Integre, pa slijedom toga, Lakišića harem ‘šeta‘. Godinama je bošnjačka javnost u Mostaru tvrdila da se harem nalazi točno na lokaciji HNK Mostar. 

Inače, Lakišića harem se kao lokalitet još od 1880. godine ne spominje nigdje, ni u kakvim arhivima, a bošnjačko-muslimanski interesni krug ga je ‘izvukao‘ zadnjih 10-ak godina. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:29