StoryEditor
goražde

Nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić na spomendan Drinskih mučenica: "Pozivamo na opraštanje"

Piše desk  /  11.12.2022., 12:21h

Polaganjem cvijeća na obali Drine, na mjestu užasnog zločina, te prvom misom u crkvi koja je još uvijek u izgradnji, u Goraždu je obilježen spomendan Drinskih mučenica. Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić, a pored ostalih, prisustvovali su joj vjernici iz Tuzle, Viteza, Zavidovića, Mostara, Zagreba ...

- Poruka je molitva i prijateljstvo, ponajprije sa dragim Bogom, a onda i sa svim ljudima, prije svega ovdje u Goraždu, ali i svima ostalima koje susrećemo na svojim životnim putevima – kazao je Vukšić, piše Avaz.

Jedna od poruka

Uz riječi zahvalnosti svima koji su pomogli da se crkva Drinskih mučenica izgradi do sadašnjeg nivoa, kada već može primiti prve vjernike, Vukšić je izrazio i nadu da će radovi u cjelosti biti završeni u dogledno vrijeme.

- Jedna od osnovnih poruka kršćanstva je da se na zemlji ne može živjeti bez opraštanja. To pravilo vrijedi u obiteljskom životu, čak i u poslovnom svijetu, a pogotovo u odnosu prema dragom Bogu. Kad govorimo o opraštanju mi ne zazivamo dokidanje pravednih civilnih zakona, već mislimo na oslobođenje duše od mržnje, zlopamćenje, sklonosti prema osveti. Danas odavde, kao i svaki put, pozivamo na opraštanje, prije svega na oslobađanje vlastitih savjesti, zazivamo povratak mira u vlastiti život, da bismo onda pomireni sa sobom, sa dragim Bogom i drugim ljudima mogli graditi društvenu slogu, prijateljstvo i susretanje među ljudima – istakao je nadbiskup Vukšić.

Crkva u Goraždu gradi se u spomen na pet časnih sestara, članica reda Kćeri Božije ljubavi, ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Skočile kroz prozor sa drugog sprata

Časne sestre Jula Ivanišević, Berchmana Leideniks, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja službovale su u samostanu na Palama, a četnici Draže Mihailovića su ih u prosincu1941. zarobili i sproveli u Goražde. Najstarija među njima, sestra Berchmana, ubijena je nakon što je klonula tijekom teškog puta po snijegu i hladnoći, dok su ostale zatočene u tadašnju vojarnu na obali Drine. Nakon što su pijani provalili u prostorije gdje su bile zatočene, kako bi sačuvale vlastitu čast, časne sestre skočile su kroz prozor s drugog sprata. Teško ozlijeđene četnici su ih dokrajčili noževima i njihova tijela, u danima kada je sličnu sudbinu doživjelo oko 8.000 stanovnika ovog kraja, bacili u Drinu.

Zbog njihovog životnog puta, posvećenosti dobru i požrtvovanja u čuvanju vjere, dekretom pape 2011. godine proglašene su blaženima, nakon čega je Goražde postalo jedan od najvažnijih gradova za vjernike katolike iz cijelog svijeta.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 00:22