StoryEditor

Nadbiskup Barišić pozvao na pomirenje i povratak Srba

Piše D  /  05.08.2020., 01:08h

On je na misi za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu izrazio zabrinutost nekim pojavama "korova i šikarja u Lijepoj našoj", kao što su odnos broja rođenih i umrlih; starost stanovništva; napuštanje i odlazak mladih i obitelji u druge sredine; nezaposlenost i nedovoljna primanja; nepravde i pojave kriminala.

"Među tim pojavama posebno se izdvajaju u šikarje obrasli domovi i ognjišta izbjeglih građana Hrvatske srpske nacionalnosti", rekao je.

Ocijenio je da su oni prije svega žrtve velike, megalomanske i osvajačke politike, koja je njihove domove - voćnjake, pretvorila u ružno i pusto šikarje. Rat je, dodao je, poguba ljudske naravi, u ratu svi gubimo jer rat nikome nije brat.

"Bilo bi mi drago da se svi oni vrate na svoja ognjišta i u svoju domovinu Hrvatsku te svojim radom i poštenjem zajedničku Lijepu našu izgradimo još ljepšom. Na tom putu svima nam je potrebna istina, mir i pomirenje″, istaknuo je nadbiskup metropolit splitsko-makarski.

Koliko god bili različiti, svojom vjerom, kulturom i duhovnošću, obogaćujemo naše zajedništvo u različitosti, upozorio je.

"Svi smo pozvani ‘u kruh umijesiti‘ duhovno-moralne vrednote. Bog Otac - otac svih ljudi, u svojoj neizrecivoj ljubavi nikoga ne mrzi i ne odobrava mržnju. Reći ‘Oče naš‘ znači priznati i prihvatiti sve ljude svojom braćom i sestrama. Svijest da smo njegovi sinovi i kćeri temelj je naše uspješne pretvorbe šikarja u voćnjak društva Lijepe naše″, kazao je.

"Draga braćo i sestre, slaveći važne događaje na putu naše slobode, budimo ne samo dobri učenici memorije prošlosti, nego njenom snagom i mudrošću, postanimo još bolji radnici i suradnici budućnosti naše domovine", poručio je Barišić.

On je istaknuo da s ponosom danas slavimo dan ostvarenih snova prošlih naraštaja, zahvalni našim hrabrim braniteljima koji su za slobodu svoje domovine sve dali, pa i svoje živote.

"Naše zahvalno sjećanje, kulturna je stečevina civiliziranih naroda, a ponos i slavlje obogaćuju i čine kreativnim naše svakodnevlje″, rekao je  Barišić na misi u crkvi Gospe belikog jrvatskog krsnog zavjeta.

Dan kada se prisjećamo 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, događaja koji je, kako je rekao, ″otvorio put oslobođenju i ostvarenju stoljetnoga sna generacija - slobodne i nezavisne domovine Hrvatske″, svojom simbolikom ″nadilazi svoje naslove jer u sebi nosi našu duboku želju i trajno stremljenje ‘za krst časni i slobodu zlatnu‘.

Istovremeno otvara budućnosti jer ″mudri ne zaboravljaju povijest i s memorijom prošlosti grade budućnost″, kazao je.

″Opasnost je rastavljati ih i ignorirati jer svaka budućnost mora imati memoriju prošlosti i iz nje učiti. Zato ovaj dan ne želi biti samo memorija naše prošlosti, bliže i daljnje, nego i dan podsjetnik na našu budućnost″, kazao je Barišić.

Stoga se na dan kada se "spominjemo naših branitelja, svih žrtava iz ljubavi za slobodu, svih nevinih žrtava rata na svim stranama, kao i onih koji su tragične žrtve bez pravog razloga - zbog zlih namjera″, moramo zapitati kakvu budućnost želimo i gradimo, te koliko onih kultura i plodova koje nas odgajaju za solidarnost i daruju mir i pomirenje ″raste na poljima našeg društva, na našim njivama obitelji i u našim vrtovima osobnog života″.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:07