StoryEditor

Nacional: USKOK i DORH prate transfer Olma preko kojeg su Mamići htjeli pljačkati klub

Piše D  /  20.11.2019., 03:11h

U lipnju 2019. godine u Dinamo se vratio Zoran Mamić, koji je s gazdom Dinama Zdravkom Mamićem nepravomoćno osuđen za pljačku tešku 122 milijuna kuna te optužen za udruživanje u zločinačku organizaciju zbog izvlačenja novca iz gradskog kluba Dinamo putem transfera igrača i fiktivnih ugovora. Ukupnu štetu koju je klan Mamić, pojačan nekadašnjim Dinamovim, a danas HNS-ovim direktorom Damirom Vrbanovićem, počinio klubu USKOK procjenjuje iznosom od oko 280 milijuna kuna.

Zdravko Mamić se skriva od hrvatskog pravosuđa nakon što je u lipnju 2018. godine osuđen na kaznu zatvora od šest i pol godina zbog malverzacija u Dinamu.

Brat Dinamova gazde Zoran Mamić, koji je u istom procesu osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i 11 mjeseci te je u međuvremenu napustio funkcije u Maksimirskoj 128, vratio se u Dinamo kao šef sportskog segmenta kluba koji je opljačkao, prema nepravomoćnoj presudi. Prilikom povratka u Dinamo, na svečanom predstavljanju Zorana Mamića, predsjednik kluba Mirko Barišić je kazao da klub iz progonstva i dalje vodi Zdravko Mamić. Njegov brat Zoran, navodi Nacional, vratio se u Dinamo dijelom i zbog poslova oko Danija Olma čiji bi transfer mogao probiti cifru od 40 milijuna eura, a trebao je još poslužiti kao lukrativna samoposluga za Mamićev klan. 

Olmo je najvrjedniji eksponat Dinama i jedan od najperspektivnijih europskih veznjaka koji je zainteresirao najveće europske klubove. Nenad Bjelica, Dinamov trener, javno priznaje da na tjednoj bazi komunicira sa Zdravkom Mamićem koji je u klub doveo i Brunu Petkovića te Mislava Oršića, nositelje europskog uspjeha kluba u Ligi prvaka. Bjelica također putem medija debatira o cijeni koju bi Olmo mogao postići na tržištu te navodnim ponudama velikana poput Manchester Cityja. 

Zoran Mamić sada s pozicije sportskog direktora nastoji iskontrolirati prodaju Olma, no njegove poteze nadgledaju u DORH-u i USKOK-u, prenosi Index. Tijekom proteklog ljetnog prijelaznog roka Olmo je htio napustiti Dinamo, a njegov je otac javno kazao da Dinamo traži previše novca i koči njegov odlazak iz kluba koji je prerastao. Nakon te izjave, otac se naglo povukao iz medija, a u klubu su krenuli s medijskom kontrolom štete. Olmo je u međuvremenu postao reprezentativac Španjolske i cijena mu je dodatno porasla. 

Olmo je u listopadu za španjolske medije izjavio da nije mogao otići iz Dinama prošle zime.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:45