StoryEditor
Milovan Bjelica

Načelnik Sokoca otjerao EUFOR s dječjeg igrališta i parkinga osnovne škole: "Prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, nego da osjetimo sigurnost"

Piše desk  /  17.03.2022., 12:49h
Općina Sokolac danas je izdala priopćenje u kojem navodi da drugi dan vojnici EUFOR-a na području Sokoca provode određene aktivnosti što je izazvalo zabrinutost i nemir kod građana.

Općinski načelnik Milovan Bjelica kaže da je prisustvo EUFOR-a na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški, te kod dječijeg igrališta kod fontane, pod punom ratnom spremom i borbenim vozilima zabrinulo roditelje, ali sve u ovoj lokalnoj zajednici.

"Premda se kaže da su tu da 'osjetimo sigurnost' prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo. Кao načelnik općine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Alteje, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Europske unije Althea koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Daytonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno. Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta. Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni sigurnosti, a ni BiH", poručio je Bjelica.

Dalje navodi kako nema potrebe da ih itko podsjeća na rat i strahote.

"I onako to teško zaboravljamo. Baš u ove dane je započelo i bombardiranje Srbije 1999. godine, rane su svježe, a nezadovoljstvo zbog nepravde je i danas prisutno. NATO je bombardirao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsjedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tijekom utakmica, nadlijetao i plašio zvukom, bacao letke i što sve ne. Zbog svega toga pojačano prisustvo koje za cilj ima navodno 'osjećaj sigurnosti' zapravo kod stanovnika Sokoca i Romanije stvara sve suprotno, unosi nemir, povećava gnjev i loše uspomene", dodao je.

Bjelica je apelirao da za provođenje misije EUFOR nema razloga da plaši djecu, kao ni da paradira ulicama.

"O sigurnosti naših ulica brine Policija Republike Srpske", kaže Bjelica.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:49