StoryEditor

Načelnik policijske postaje u Grudi smijenjen zbog seksualnog uznemiravanja žena

Piše D  /  25.01.2021., 07:01h

Objavljena je presuda disciplinskog suda Matku Klariću, načelniku policijske postaje u Grudi, koji je optužen za počinjenje više težih povreda službene dužnosti. Proglašen je krivim po sve tri točke za koje ga se teretilo i određen mu je prestanak dužnosti, odnosno smijenjen je. Odluka je nepravomoćna.

Podsjetimo, Klarića se tereti da je seksualno uznemiravao policajke, o čemu su prve pisale Index Istrage. Uz to, tereti ga se da je kolegice koje su druge vjeroispovijesti prisilio da idu u katolički samostan. Također ga se teretilo da je više osoba bez potrebne dokumentacije pustio da prelaze preko granice.

Umjesto da načelnika Klarića udalji iz postaje, šef dubrovačke policije Ivan Pavličević odlučio se samo na pokretanje disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića. 

Uz to, iz Sindikata policijskih službenika potvrdili su nam kako su im se obratili policajci koji su svjedoci u tom disciplinskom postupku protiv načelnika Matka Klarića. Naime, žalili su se da im se pokušao onemogućiti dolazak na ročište 25. siječnja ove godine tako da se šestorici svjedoka od strane rukovoditelja nije željelo osigurati prijevoz na sud u Split na kojem se sudi načelniku Klariću.

Odvjetnik: Šokirani smo, policajke su rekle da ih nije uznemiravao

Odvjetnik Darko Obradović kazao je nakon izricanja presude da je šokiran.

"Mi smo šokirani odlukom, ali smo to očekivali s obzirom na medijsku hajku. Nama je najčudnije što su svjedoci danas izjavili sasvim suprotno od onoga što je bilo tijekom istrage. Priznali su da nije bilo seksualnog uznemiravanja. Naravno da ćemo se žaliti. Ja više ne znam gdje je pravo i pravda u ovoj državi. Nisu prihvatili dosta naših dokaza, bilo je procesnih pretpostavki za odgodu", kazao je Klarićev odvjetnik.

Po pitanju optužbi za slanje policajki da čiste samostan, kazao je:

"Bio je naglasak na dobrovoljnosti, jesu li policajke zamoljene da pomognu u čišćenju samostana. Naglasak je na dobrovoljnosti i to izvan radnog vremena", rekao je.

"Treća točka je bila da se načelnik samointeresirao što se događa s jednim predmetom. Svjedokinja je kazala da načelnik nikad nije utjecao na njezinu odluku. Ljudi koji su došli u RH imali su svu potrebnu dokumentaciju", rekao je.

"Ne mogu govoriti o tijeku postupka, međutim ako vi pošaljete poruku da se nađemo na kavi, a razlog kave je da se dogovore poslovi, kad se takva poruka pošalje u dogovoru s dva zamjenika načelnika, a sud ne želi prihvatiti predloženi dokaz..."

Dvije službenice su negirale da je počinjeno djelo da bi se one osjećale nelagodno. Na izravno pitanje je li bilo seksualnog uznemiravanja, od strane svih je rečeno da nije. Ovdje se stvara sudska praksa da za najmanju stvar možete dobiti otkaz iz službe.

Mi ćemo pričekati obrazloženje odluke, žalit ćemo se. On je udaljen iz službe", rekao je odvjetnik.

Ispitano šest svjedoka

Na disciplinskom sudu u Splitu je ispitano šest svjedoka.

"Inkriminacija koja se načelniku stavlja na teret nije samo seksualno uznemiravanje, još postoji inkriminacija koja se odnosi na zloporabu položaja i ovlasti, pitanje stranih državljana koji su ušli preko državne granice. Ta inkriminacija sa sobom vuče ne samo diskrecijsko pravo načelnika dubrovačke policije na koje se on pozvao da može ili ne mora udaljiti načelnika postaje nego je morao. Upravo ćemo zato mi kao sindikat inzistirati na odgovornosti načelnika koji nije načelnika granične policije udaljio iz službe", rekao je novinarima šef sindikata Mario Puškarić.

"Dok nije došla unutarnja kontrola iz Zagreba, ništa se nije događalo"

"Kakva je to poruka žrtvama koje su prijavile da i dalje bude voditelj tim žrtvama? I one bi trebale posvjedočiti...", dodao je.

Kazao je kako nije uobičajeno da cijeli postupak traje do jeseni.

"Dok nije došla unutarnja kontrola iz Zagreba, ništa se nije događalo. Zašto je to tako - načelnik treba odgovoriti", kazao je.

Rekao je kako protiv načelnika Klarića postoji i treća inkriminacija. 

"Načelnika se tereti i da je kolegice druge vjeroispovijesti preselio u katolički samostan"

"Tereti se da je načelnik kolegice koje su druge vjeroispovijesti prisilio da idu u katolički samostan. Posao policajca nije čistiti samostan. Prema tome, sve je jasno", rekao je.

Na kraju je dodao kako polaže vjeru u disciplinski sud. 

"Svi su prisutni. Sud bi danas trebao donijeti odluku ako ne bude drugih okolnosti. I sam ministar se zapitao kakva je poruka javnosti ako ovakvo ponašanje prođe nekažnjeno, ako policija u svojim redovima neće ovakve stvari riješiti", rekao je predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Seksualno uznemiravao mlade policajke

Podsjetimo, Index Istrage prije četiri dana su objavile kako je Klarić seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, a utvrđeno je i više slučajeva diskriminatornog ponašanja prema ženama.

U veljači 2019. godine Klarić je prešao s mjesta načelnika Pomorske policije Dubrovnik u postaju granične policije Gruda te je izabran na mandat od pet godina. Načelnik je postao u dobi od 38 godina, a već tada imao je 20 godina radnog staža kao policajac. Počeo je u auto-ophodnji, potom je bio u krim-policiji pa u policijskom Odjelu za javni red, da bi potom postao načelnik Pomorske policije Dubrovnik. Kasnije je prebačen na mjesto načelnika PGP-a Gruda. Klarić je i trener lokalnog judo kluba u Općini Konavle.

Postaja u kojoj je Klarić načelnik pokriva kopnenu državnu granicu Hrvatske s Crnom Gorom i dio državne granice s Bosnom i Hercegovinom, ukupno oko 73 km. Pod njim su četiri granična prijelaza, a zaduženi su i za dvije općine, Konavle i Župu dubrovačku. Veliki broj mladih vježbenica i vježbenika, koji tek završe policijsku akademiju, raspoređuje se upravo na poslove granične policije, pa tako i na Grudu. 

Da se u toj postaji događa nešto čudno, postalo je jasno u ožujku prošle godine. Tada je veći dio javnosti upoznat s bizarnim oglasom za posao koji je raspisao ovaj načelnik. Tada je tražio da se na njegov kat rasporede, citiramo, "djevojke", pri čemu je ta riječ bila napisana podebljanim slovima.

Tražio samo djevojke za policajke, uputio ih da mu se javljaju na mobitel 

"Mole se zainteresirane djevojke, policijske službenice PGP Gruda raspoređene na graničnoj kontroli koje bi htjele raditi u postaji na katu poslove pošte, rasporeda i slično, da se jave načelniku PGP Gruda, g. Matku Klariću na razgovor. (Prvo mu se javiti na njegov mob). Mogućnost dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno od 08 do 16 sati", pisalo je u toj obavijesti koja je stajala u prostorijama postaje Gruda.

Lokalne medijske redakcije su tada dobile anoniman mail u kojem je stajalo kako je riječ o očiglednom primjeru diskriminacije u policiji.

"Zašto samo djevojke, zašto ne mogu udane žene ili muškarci? O kakvim se interesima ovdje radi?" stajalo je u tom mailu. Čini se da je tada sve i krenulo. 

Što se zapravo događalo u toj postaji za Index su nam ispričali sami djelatnici koji su htjeli ostati anonimni. 

"Policajke smatra seksualnim objektima"

"Načelnik Klarić žene ne smatra ravnopravnima u policiji, već ih smatra seksualnim objektima i tako se ponaša prema njima", kažu nam iz postaje naglašavajući kako su mnoge kolegice od načelnika dobivale Viber poruke, koje je slao s postavljenim brisanjem nakon minute.

"Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla", prepričavaju nam.

Tražio je mlađe policajke za noćni nadzor 

Kako nam kažu, načelnik Klarić je ponekad dolazio u noćne smjene u obilazak i tada je redovito izdavao zapovijed da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

"Uglavnom se radilo o mladim kolegicama, vježbenicama koje su tek počele raditi. Poruke koje šalje i ponašanje Klarića su kod mnogih kolegica izazvali strah i uznemirenost, pa su neke kolegice skupile hrabrosti i sve prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i unutarnjoj kontroli MUP-a", pričaju nam iz postaje. 

Kad su žrtve prvo slučaj prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a, ništa se nije dogodilo, a načelnik je nastavio s takvim ponašanjem.

Više policajki tada je ponovno poslalo prijavu unutarnjoj kontroli protiv načelnika, ali tom prilikom su slučaj prijavile i uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Prošlog ljeta pokrenuta je istraga, a unutarnja kontrola provjeravala je navode uz prijave te su izravno razgovarali s policajkama kojima je slao poruke i koje je seksualno uznemiravao.

Unutarnja kontrola MUP-a: Vježbenice je pozivao da se sastanu s njim u slobodno vrijeme 

Ispitujući dvije odvojene prijave protiv načelnika Klarića, koje se tiču diskriminacije prema ženama, Služba unutarnje kontrole pronašla je četiri slučaja seksualnog uznemiravanja.

"Neposrednim nadzorom u PGP Gruda i razgovorom isključivo s policijskim službenicama i vježbenicama utvrđeno je da se načelnik PGP Gruda za vrijeme i van službe kao nadređeni rukovoditelj nedolično ponašao prema najmanje četiri policijske službenice i vježbenice koje je pozivao da se sastanu u slobodno vrijeme, govorio im da su lijepe, lijepo građene, da imaju lijepo tijelo što je kod njih istih izazvalo šok, neugodu i strah, a čime je počinio povredu službene dužnosti te je načelniku PU dubrovačko-neretvanske dostavljeno izvješće radi poduzimanja mjeri radnja iz njegove nadležnosti te pokretanje disciplinskog postupka zbog povrede službene dužnosti", stoji u nalazu Službe za unutarnju kontrolu koja je tako potvrdila da je bilo nedoličnog ponašanja od strane načelnika policije.

Osim neprimjerenih poruka, Služba za unutarnjih nadzor utvrdila je kako je bilo i diskriminatorskog odnosa prema ženama pa je tako potvrđen slučaj da je službenica kažnjena puno strože nego policajac za isto kršenje pravila službe.

"Prilikom nadzora načelniku Policijske uprave je skrenuta pozornost na nejednako postupanje prilikom donošenja rješenja o udaljavanju iz službe te da je dužan ubuduće prilikom donošenja rješenja udaljenja i službe biti objektivan i nepristran jer različito postupanje u sličnim predmetima može dovesti do subjektivne ocjene o nejednakom postupanju pa tako i do osjećaja diskriminacije", stoji u nalazu Službe za unutarnji nadzor.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 21:51