StoryEditor

Načelnik Bugojna osuđen na 10 mjeseci zatvora, tužiteljstvo uložilo žalbu

Piše D  /  27.10.2020., 09:10h

Općinski sud u Bugojnu Ajkunića je zbog toga osudio nepravomoćno na deset mjeseci zatvora, nakon čega je Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije uložilo žalbu Županijskom sudu u Novom Travniku zbog kazne, smatrajući da je kazna preblago odmjerena te da se izrečenom kaznom zatvora od 10 (mjeseci) ne može ostvariti svrha kažnjavanja niti svrha specijalne a ni generalne prevencije.

Ajkuniću se stavlja na teret da je od siječnja 2011. godine do siječnja 2016. godine kao načelnik općine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, te je po svom nahođenju,uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima, protivno odredbama Statuta Općine Bugojno, Zakonu o namještenicima i organima državne službe u FBiH, kao i Zakonu o državnoj službi u FBiH, vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

Ajkunić je tako, prema optužbama, zasnovao radni odnos s 12 osoba, dok je suprotno odredbama Zakona o obligacijskim odnosima, u periodu od 3. svibnja 2012. godine do 1. prosinca 2015. godine zaključio 20 Ugovora o djelu sa Ž. I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu.

Također, optužen je da je s A. Š. zaključio 21 Ugovor o djelu u periodu od 30. studenog 2011. godine do 1. prosinca 2015. godine za poslove na provjeri korisnika poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, iako je u okviru nadležnih službi općine Bugojno imao zaposlene radnike za te poslove.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:30