Article_Top_970x250

Načelnik Bosanskog Novog: Potresi u Petrinji su upozorenje Hrvatskoj da ne odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori

"trusno područje"

Načelnik Bosanskog Novog: Potresi u Petrinji su upozorenje Hrvatskoj da ne odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori

sij 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Marin Tironi/Pixsell

Konstantno podrhtavanje tla u Petrinji samo je upozorenje Hrvatskoj da ne treba odlagati radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, mišljenja je načelnik Općine Bosanski Novi Miroslav Drljača.

Drljača je rekao Srni da je serija potresa dodatni argument da se ospori namjera Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi skladište.

Kazao je da Hrvatska nije uvažila argumente iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i podatak da je riječ o trusnom području.

Drljača je siguran da se ne može očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora u periodu od 28. prosinca prošle godine, kad je zabilježeno prvo jače pomjeranje tla.

- Serija potresa jasno je potvrdila da odabrana lokacija nije ni za odlagalište, ni za skladište. Nakon potresa iz Austrije, postavlja se pitanje o sigurnosti Nuklearne elektrane Krško i produžetka njenog rada još 20 godina, s obzirom na to da se radi o jednoj od najstarijih nuklearki, rekao je Drljača.

Dodao je da su na lokaciji Trgovska gora prošle godine postavljene seizmološke stanice koje su zabilježile seizmičke aktivnosti, ali se ne može vjerovati da će biti objavljeni podaci koji su relevantni.

- Građani Novog Grada upoznati su s problemom Trgovske gore, ali u Hrvatskoj nisu. Građani nisu upućeni što se događa u Dvoru, ne znaju kako su se donosile odluke i što to kao opasnost predstavlja u budućnosti, naveo je načelnik Bosanskog Novog.

Napomenuo je da je o ovoj temi raspravljano i na sjednici općinskog foruma za sigurnost, te da je zaključeno da bi radi točnih podataka trebalo instalirati jednu seizmičku stanicu na području Bosanskog Novog.

Dnevnik.ba