StoryEditor

Načelnici u Republici Srpskoj ne žele maknuti murale posvećene ratnim zločincima

Piše D  /  07.07.2021., 12:07h

Inzko je rekao da je namjeravao, nakon izricanja pravomoćne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da se naloži uklanjanje murala. Dodao je da je otišao ovih dana u Foču, gdje je namjeravao razgovarati s mladim načelnikom nakon što osobno provjeri kako izgleda mural posvećen Mladiću.

"No, nakon šoka, grča i nevjerice, koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civiliziranog svijeta, umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči, tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje", rekao je Inzko.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković kaže za Glas Srpske da ga je "zatekla ovakva izjava odlazećeg visokog predstavnika, koji ovakvim izjavama samo izaziva nove podjele".

"Ja sam na poziciji načelnika od prosinca i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Ja kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad nitko nije tražio da se mural ukloni", rekao je Milinković.

Dodaje da se Inzko, ponovo, protupravno miješa tamo gdje mu nije mjesto i da svojim djelovanjem samo koči napredak i pomirenje.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić u izjavi za Glas Srpske ističe da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ako ga Inzko pošalje gradskoj administraciji.

"To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti reagirati", rekao je kratko Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istaknuo je za "Glas Srpske" da će o konkretnim potezima razmišljati tek ako dobije takvo pismo.

"Ne bih sada ništa komentirao jer još nije bilo nikakvih konkretnih Inzkovih poteza i ne želim sada o tome razmišljati", kratko je prokomentirao Avdalović.

Načelnik Foče Milan Vukadinović nije odgovarao na pozive.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:17