Article_Top_970x250

Na zvonik Saborne crkve u Mostaru postavljen pozlaćeni križ od 3,5 metra

jedan od simbola grada

Na zvonik Saborne crkve u Mostaru postavljen pozlaćeni križ od 3,5 metra

velj 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na zvonik Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru danas je postavljen pozlaćeni križ od tri i pol metra visine, čime je nakon višegodišnje obnove završen i kraj grubih građevinskih radova na crkvi koja je jedan od simbola Mostara.

Pozlaćeni križ od tri i pol metra je posljednji od sedam pozlaćenih križeva, a kraj građevinskih radova je od velikog značaja za cijeli Mostar, a posebno za Srbe u dolini Neretve koji obnovu porušenog hrama čekaju gotovo tri desetljeća, piše Klix.ba. 

Mostarski paroh Radivoje Krulj je u više navrata govorio kako se u obnovu Saborne crkve u Mostaru uložilo mnogo napora, truda i ljubavi od svih ljudi, a posebno od Mostaraca razasutih širom svijeta zbog čega je kraj građevinskih radova kruna svega toga i praznik za mnoge.

Saborna crkva je ponovno na razglednici Mostara, a za nekoliko dana će se skinuti i skela pa će, nekada najveća crkva na Balkanu upotpuniti ljepotu Mostara, te bez sumnje plijeniti pozornost kako građana tako i turista koji posjete grad na Neretvi.

Građevinski radovi iznosili su više od osam milijuna maraka, a priloge su davali mnogi vjernici, ne samo Srbi, nego i Bošnjaci i Hrvati, dok su najviše sredstava izdvojile Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Obnova nekad najveće pravoslavne crkve na Balkanu, koja datira s kraja 19. stoljeća, počela je prije 10 godina, a kako je Krulj u više navrata isticao, ujedinila je ljude svih vjera i nacija s namjerom da se Sabornoj crkvi Svete Trojice vrati prijeratni sjaj, jer je uz Stari most ona simbol Mostara.

Crkva je spomenik kulture BiH i nalazi se u nultoj zaštiti kao spomenik UNESCO-a. Saborna crkva u Mostaru srušena je i do temelja spaljena sredinom 1992. godine.

Dnevnik.ba

Tagovi: