StoryEditor
potreban konsenzus

Na zahtjev Brkića s dnevnog reda Vijeća ministara povučen Prijedlog programa reformi BiH

Piše Desk  /  04.11.2021., 14:13h
Predsjedavajući Komisije za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić izjavio je danas da je na njegov zahtjev, uz podršku Vjekoslava Bevande i Bisere Turković kao i ostalih ministara iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, s dnevnog reda Vijeća ministara povučen Prijedlog programa reformi BiH 2021.

"Kao ovlašteni predlagač u ime Komisije za suradnju s NATO-om i u skladu s najavama da bi ta važna točka, taj formalno-pravni i politički okvir suradnje BiH i NATO-a mogao biti neizglasan na Vijeću ministara, povukao sam je s dnevnog reda sa zahtjevom predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji da je uvrsti na iduću sjednicu", rekao je Brkić novinarima.

On je naveo da je u skladu s najavom predsjedavajućeg Vijeća ministara da će biti protiv svih odluka, na ovaj način Program reformi ostavio u proceduralnom životu.

"Ukoliko bi se dogodilo da nema konsenzusa u Vijeću ministara za njegovo usvajanje, to bi značilo, uvjetno rečeno, i kraj tog dokumenta", pojasnio je Brkić, koji je i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

On je naglasio da su u Komisiji za suradnju s NATO-om svi članovi sudjelovali u izradi dokumenta konsenzualno, bez obzira na to iz koje stranke dolaze i kojem konstitutivnom narodu pripadaju.

"Iz tog razloga smatram da je moja odgovornost da se omogući Vijeću ministara da se u konsenzusu, kako je napravila Komisija za suradnju s NATO-om, usvoji program reformi u nadam se skorom vremenu", rekao je Brkić.

On je dodao da optimizam izvlači iz konsenzusa svih koji su radili u komisiji i suglasili se s Programom reformi za 2021. godinu.

Brkić očekuje da predsjedavajući sazove novu sjednicu Vijeća ministara, na kojoj će biti usvojen ovaj dokument, za koji je napomenuo da ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u, prenosi Srna.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:04