Article_Top_970x250

Na Wall Streetu S&P 500 blago porastao, Dow pao

svjetsko tržište

Na Wall Streetu S&P 500 blago porastao, Dow pao

tra 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago porastao, dok je Dow Jones pao jer novi makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 79 bodova ili 0,30 posto, na 26.179 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,05 bodova, na 2.867 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 7.848 bodova, prenosi HINA.

Nakon što su dan prije snažno porasli, zahvaljujući dobrim podacima iz američkog gospodarstva, jučer je Dow Jones pao, a S&P 500 stagnirao jer su novi pokazatelji ponovno izazvali zabrinutosti u vezi rasta najvećeg svjetskog gospodasrtva.

Nove narudžbe za ključ ne američke kapitalne proizvode u veljači su pale za 0,1 posto, dok su isporuke stagnirale, objavljeno je jučer.

Zajedno s prethodnim podacima o slabijem nego što se očekivalo prometu u trgovini na malo, ti su podaci podržali strahovanja od daljnjeg usporavanja rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, nakon što je rast već znatno usporen u prethodnom kvartalu.  

„U posljednje vrijeme stižu nam miješani ekonomski pokazatelji“, kaže Emily Roland, analitičarka u tvrtki John Hancock Investments.

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Walgreensa i smanjenje procjena njegovog daljnjeg poslovanja, pa je cijena dionice tog trgovačkog lanca lijekovima potonula gotovo 13 posto.

To je izazvalo zabrinutosti na tržištu jer uskoro počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem tromjesečju biti za 2 posto niže u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, kao posljedica usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

„Ima dobrih znakova da svjetsko gospodarstvo ne uranja u recesiju. No, to nije dovoljno za gospodarski rast. Treba nam također rast zarada kompanija“, kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 posto, na 7.391 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,62 posto, na 11.754 boda, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.423 boda.

Dnevnik.ba