StoryEditor

Na Trgovskoj gori mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti

Piše D  /  01.10.2020., 09:10h

Postavljeni su totalizator, postaja za uzorkovanje zraka i sustav za mjerenje ambijentalne brzine doze, izvijestili su u četvrtak iz Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško(NEK), prenosi Hina.

Totalizator služi za kontinuirano prikupljanje oborina na lokaciji. Prikupljeni uzorci oborinskih voda preuzimat će se svakih mjesec dana te analizirati u ovlaštenom laboratoriju. Određivat će se ukupan sadržaj suhe tvari, ukupna gama i beta aktivnost, te sadržaj stroncija i tricija. Predviđeno vrijeme praćenja radioaktivnosti u oborinskim vodama za definiranje nultog stanja je godina dana od postavljanja. Sustav će biti uključen i u redoviti monitoring nakon uspostave Centra.

Za potrebe određivanja ukupne gama aktivnosti (koncentracija aktivnosti gama emitera) u zraku postavljena je postaja za uzorkovanje koja omogućuje neprekidan protok potrebnog volumena zraka i prikupljanje uzoraka čestica i aerosola iz zraka na filterima. Filteri se redovito mijenjaju, te se na njima provode laboratorijske analize određivanja vrste i aktivnosti radionuklida u zraku.

Postaja za mjerenje postojeće doze radioaktivnosti u okolišu (ambijentalna brzina doze) sadrži gama detektor s postoljem, univerzalni zapisivač podataka i ostalu potrebnu opremu. Gama detektor je kalibriran s ambijentalnom ekvivalentnom dozom i ima široki mjerni raspon koji omogućuje detektiranje malih vrijednosti i promjena prirodnih radioaktivnosti u okolišu. Postaja omogućuje prikupljanje, analizu i pohranjivanje rezultata kontinuiranog mjerenja ambijentalne brzine doze na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.

Bit će uključena u postojeću SPUNN mrežu, odnosno u sustav pripravnosti Republike Hrvatske u slučaju povišene razine radioaktivnosti u okolišu, a osigurava ulazne podatke za procjenu doza za stanovništvo.

Svrha utvrđivanja nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša je utvrditi cjelovit i neovisan pregled stanja radioaktivnosti na samoj lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolici, ali i na cijelom području Općine Dvor.

Mjerenja se obavljaju propisanim metodama putem akreditiranih laboratorija i stručnog osoblja, a rezultati trebaju biti usporedivi s graničnim vrijednostima i literaturnim podacima s drugih lokacija. Temeljem rezultata definiranja postojećeg stanja može se preciznije definirati potreba budućeg redovitog monitoringa, odnosno praćenja stanja okoliša objekta, istaknuo je u priopćenju Fond za financiranje razgradnje NEK.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:39