StoryEditor
susreću se s problemima

Na Sveučilištu u Mostaru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Piše Fena  /  03.12.2021., 16:32h
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava na današnji dan širom svijeta.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić u svom je govoru kazao je kako je mostarsko sveučilište uvijek imalo empatiju i bilo osjetljivo na sve izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću.

- Osobe s invaliditetom trebaju našu podršku i uvijek će je imati sa Sveučilišta u Mostaru. Želimo da naši studenti budu uključeni u sve procese i mi nikada ne pravimo razliku već stojimo na raspolaganju. Budite glasni i uporni kako biste nas pokrenuli, a da time mi pokrenemo nove sustave kako bi nam svima život bio ljepši i zadovoljni – kazao je Tomić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić poručio je kako je o ovoj važnoj temi potrebno još više govoriti u javnosti.

- Jako je važno da se o ovoj temi javno govori i zahvaljujem Sveučilištu što je omogućilo da se o temi osoba s invaliditetom razgovara na ovoj razini. Nadam se da ćemo svi mi koji se bavimo problemima osoba s invaliditetom osvijestiti druge i dati jednu novu energiju u rješavanju njihovih problema - kazao je mostarski gradonačelnik.

Osvrnu se i na prilagođenosti gradske infrastrukture osobama s invaliditetom, istaknuvši kako ona nije na zadovoljavajućoj razini.

Poručio je kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da se stanje popravi.

Voditelj Ureda za osobe s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru Marijan Tustonja, istaknuo je kako studenti s invaliditetom u tom uredu mogu dobiti sve potrebne informacije i pomoć koja im je potrebna prilikom studiranja.

- Ured za studente s invaliditetom funkcionira kao podrška studentima s invaliditetom u zastupanju njih u određenim situacijama kada sami nemaju konkretna rješenja. Do sada u Uredu u ovoj akademskoj godini imamo registriranih 29 studenata s invaliditetom što je dosta velika brojka, ali moramo staviti naglasak na one studente koji se još uvijek plaše prijaviti u naš ured - kazao je Tustonja.

Dodao je kako se treba fokusirati na zakonske propise i regulative koji se tiču ove problematike, a zatim zakonska rješenja spuštati s viših prema nižim razinama vlasti.

Dnevnik.ba

02. listopad 2022 01:47