StoryEditor

Na Šri Lanki smijenjen šef obavještajne službe nakon uskršnjeg masakra

Piše D  /  08.06.2019., 03:06h

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena smijenio je šefa obavještajne službe nakon što je rekao da je čelnik znao za upozorenja da se pripremaju smrtonosni napadi za Uskrs.

Indijski obavještajci poslali su nekoliko upozorenja vlastima Šri Lanke o tome da se pripremaju napadi, no Sirisena i premijer Ranil Wickremesinghe su tvrdili kako nisu dobili te informacije. U napadima 21. travnja, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo je više od 250 ljudi, prenosi Hina.

Parlamentarni odbor predvođen saveznicima Siriseninog rivala Wickremesingea istražuje moguće propuste koji su omogućili militantima da napadnu hotele i crkve.

U svom svjedočenju pred parlamentom 29. svibnja šef obavještajne službe Sisira Mendis je rekao kako se sastanci sigurnosnog vijeća nisu održavali redovito, čime je ugrožena sigurnost otoka. 

Mendis je dodao da je 9. travnja o upozorenjima razgovarao s predsjednikovim bliskim suradnikom koji mu je rekao kako je Sirisena već obaviješten o tome. 

U petak, dan nakon još dva ključna svjedočenja, Sirisena je objavio da uklanja Mendisa s njegovog položaja. Taj bi potez mogao dodatno podići političke tenzije oko parlamentarne istrage. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:35