StoryEditor
parlament fbih

Na sjednici Zastupničkog doma PFBiH, prisustvuje i Salko Zildžić

Piše desk  /  27.09.2023., 10:48h

Počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, peta redovna u aktualnom mandatu.

Sjednici prisustvuje i zastupnik Salko Zildžić kojem je sud u Užicu, Srbija, izrekao jednogodišnju kaznu kućnog pritvora jer mu je pronađen pištolj u automobilu prilikom nedavnog prelaska međudržavne granice BiH i Srbije.

Za ovu sjednicu je najavljena i mogućnost nastavka za sutra zbog zahtjevnog dnevnog reda, prema obavijesti koju je zastupnicima uputila ranije Mirjana Marinković Lepić u ulozi predsjedavajuće Doma.

U međuvremenu je Marinković Lepić podnijela ostavku pa će prema saznanjima agencije Fena, zastupnici danas razmatrati i to pitanje. Njeno obrazloženje je da ostavku podnosi iz zdravstvenih razloga. Ona prisustvuje sjednici danas, ali će zasjedanje voditi dopredsjedavajuća Edina Gabela po ovlašćenju Mirjane Marinković Lepić.

U ranije najavljenom dnevnom redu za ovo zasjedanje je više zakona od kojih su neki upućeni po hitnoj ili skraćenoj proceduri.

Jedan od takvih je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na mirovinu u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih umirovljenika bio je diskriminisan i primao manju mirovinu, ali će ova nepravda biti otklonjena ukoliko Parlament odobri novopredloženi zakon, najavljeno je.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:35