StoryEditor
"Heroji Halyarda"

Na SFF-u neugodno iznenađeni filmom koji veliča četnike, gradonačelnica traži ostavke

Piše hina  /  16.08.2023., 18:40h

Organizatori Sarajevo Film Festivala (SFF) našli su se u kranje neugodnoj situaciji nakon što je na ovogodišnjem izdanju CineLink dana flmske industrije predstavljen novi uradak koji se priprema u Srbiji, a veliča četnički pokret.

Tijekom predstavljanja projekata u pripremi na SFF-u što je i glavni cilj CineLink-a koji povezuje filmske profesionalce iz regije tamo se ove godine našao i film kojega radi srbijanski redatelj Radoš Bajić a nosi naslov "Heroji Halyarda".

U tom se filmu glorificira uloga četnika zbog spašavanja savezničkih pilota čiji su zrakoplovi u borbenim misija tijekom Drugog svjetskog rata oboreni nad područjem Jugoslavije.

Producent filma i ujedno direktor srbijanske produkcijske kuće Contrast studios Nedeljko Bajić kazao je tijekom sarajevskog predstavljanja kako je to njihov do sada najveći i najambiciozniji projekt.

Dodao je film sadrži poruke humanosti, čovjekoljublja, dobročinstva i herojstva.

"Naš projekt zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo", kazao je Bajić.

Tijekom predstavljanja prikazani su i inserti iz filma koji bi trebao biti dovršen tijekom jeseni a na njima se vide četnici kao "dobri momci" koji su prijatelji savezničkih pilota.

"Operacija Halyard" bio je naziv za misiju koju su 1944. godine uspostavili Amerikanci kako bi organizirali evakuaciju svojih i britanskih pilota oborenih nad Srbijom a pri tom su se oslanjali na logističku potporu četnika Drže Mihailovića koji su kontrolirali dio teritorija pogodnog za uspostavu izletišta.

Različiti izvori spominju brojku od nešto više od 400 pilota i drugih članova posade koji su na ovaj način spašeni.

Ta činjenica poslužila je kao temelj revizionističkog pristupa povijesti Drugog svjetskog rata u Srbiji čiji je cilj prikazati četnike kao borce za slobodu a ne kao suradnike okupatora što su nedvojbeno bili.

Pokušaj sarajevske promocije tog revizionističkog pristipa možda bi prošao bez publiciteta da ga nije opazio novinar Dragan Bursać koji je na društvenom mrežama uputio oštru poruku organizatorima.

“Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju “Heroji Halyarda” je četnička drama Radoša Bajića", napisao je Bursać.

Nakon toga su se oglasili iz direkcije SFF-a pojašnjavajući kako su i sami neugodno iznenađeni ali su istaknuli kako nije prikazan film već njegovi inserti iako ni to nije bilo odobreno i usuglašeno.

"Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju povijesnog revizionizma bilo koje vrste", kazala je Andriana Copf, glasnogovornica festivala.

No priča je odmah postala predmetom dodatnih političkih obračuna.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić reagirala je zahtjevom za smjenama odgovornih u SFF-u koji su dopustili ovu blamažu jer to nanosi nemjerljivu štetu festivalu i Sarajevu.

"Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima", izjavila je Karić uvjetujući ostavkama svaku buduću potporu SFF-u.

Na to je pak reagirao Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta Republike Srpske koji je iskoristio prilliku kako bi promovirao četnike kao dio antifašističke koalicije.

Na društvenoj mreži X raspisao se kako je četnički vođa Mihailović višestruko odlikovan zbog operacije Halyard pa drugima "toplo savjetuje" da se o tome raspitaju u SAD, Francuskoj i Poljskoj. 

Stevandić je pod američkim sankcijama zbog ugrožavanja stabilnosti BiH i kršenja Daytonskog sporazuma.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:17